#Bouwsector

Aandeel zelfbouw en CPO stijgt naar ruim 30%

Het aandeel van alle in Nederland gerealiseerde nieuwbouw koopwoningen dat in opdracht van zelfbouwers en CPO-groepen is gerealiseerd, is in 2015 en 2016 (t/m augustus) gestegen naar ruim 30%.

Dat concludeert ZelfbouwInNederland.nl, het landelijke online platform voor zelfbouwers, op basis van recente CBS-cijfers.

Ook in absolute zin doen zelfbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap het steeds beter. In 2015 steeg het aantal zelfgebouwde nieuwbouwwoningen ten opzichte van 2014 met maar liefst 50%. In 2016 zette deze trend zich verder voort. Naar verwachting zal de stijging over het hele jaar 2016 ten opzichte van 2015 uitkomen op circa 35%. De doelstelling die staatssecretaris Remkes in 2000 in zijn nota ‘Mensen, Wensen, Wonen’ formuleerde (dat minimaal 30% van alle nieuwbouw koopwoningen door particulieren zelf moest kunnen worden gebouwd), lijkt 16 jaar na datum alsnog waarheid te worden.

Opvallend is dat de ‘bouwers voor de markt’ het in 2016 ten opzichte van 2015 veel slechter doen. Ten opzichte van de jaren 2014 en 2015, waarin een duidelijk herstel zichtbaar was, is er in 2016 juist weer sprake van een terugval. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat veel marktpartijen in 2014 en 2015 de plannen hebben uitgevoerd die tijdens de crisis op de plank waren blijven liggen en dat ze daarna (in 2016) grotendeels door hun planvoorraad heen waren.

Ook de verdere terugval van de corporatiesector valt op. Uit de cijfers blijkt dat woningcorporaties zich inmiddels, in lijn met rijksbeleid, nagenoeg helemaal uit de koopsector hebben teruggetrokken.

1 reactie op “Aandeel zelfbouw en CPO stijgt naar ruim 30%

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.