#Bouwsector

Aannemer zoekt online het meest naar isolatiemateriaal

Aannemers zoeken online vooral naar informatie over isolatiemateriaal, gevelbekleding, (lucht)afdichting, bevestigingsmaterialen en kozijnen. Voor architecten zijn de onderwerpen gevelbekleding, kozijnen, isolatiemateriaal, daglichttoepassingen en deuren. Dat blijkt uit de Online Informatiebronnen Monitor van Bouwkennis.

De zoektocht van aannemers en architecten naar bouw- en installatieproducten vindt steeds meer plaats via online tools, zoals via websites en databases met bouwkosten, detailleringen of bestekteksten. BouwKennis onderzocht naar welke productgroepen zij via de digitale weg zoeken. Aannemers noemden het vaakst isolatiemateriaal (49%), gevelbekleding (43%) en (lucht)afdichting (39%). Architecten zoeken het vaakst naar gevelbekleding (68%), kozijnen (57%) en isolatiemateriaal (56%).

Top-5 Producten waarnaar via online tools gezocht wordt naar informatie (in %)

bouwmaterialen
Bron: Online Informatiebronnen Monitor, BouwKennis 2021

Invloed versus zoekgedrag

De voorschrijver geeft het vaakst aan invloed uit te oefenen op zaken die de externe uitstraling van het gebouw, zoals de kozijnen, gevelbekleding, deuren en daglichttoepassingen. De aannemer geeft aan vooral invloed uit te oefenen op de bouwtechnische kant, zoals isolatiemateriaal, (lucht)afdichting en bevestigingsmaterialen. Het blijkt dat het zoekgedrag en de invloed op de product- of merkkeuze in grote lijnen overeenkomen.

Monitor

In de BouwKennis Online Informatiebronnen Monitor brengt BouwKennis uitgebreid in kaart wat de belangrijkste online informatiebronnen zijn en op welk moment deze worden gebruikt in het ontwerp- en bouwproces. De monitor geeft tevens aan welke specifieke websites of databases het vaakst worden gebruikt voor calculeren/begroten, tekenen/detailleren en bestekken/werkvoorbereiding. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke functionaris de tools gebruikt en in hoeverre aannemers en architecten invloed hebben op de product- of merkkeuze.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.