#Bouwsector

‘Aannemers, start Wkb-pilots op’

(Foto: Paul Diersen)

Vanaf 1 januari 2022 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht. Deze Wkb verplicht bedrijven de technische toets voor het bouwdossier te laten beoordelen door zogenoemde kwaliteitsborgers. “Een privatisering die alleen succesvol verloopt als gemeentes en aannemers nu aan de slag gaan met Wkb-pilots en de kosten voor de kwaliteitskeuringen eerlijker verdelen”, meent Albert Vos, oprichter en CEO van de Borgermeester. 

Vos roept aannemers en gemeentes op om Wkb-pilots te starten, zodat de keten ervaring met de Wkb krijgt. “Hierdoor wordt helder waar de informatiebehoefte ligt en wordt voor iedereen duidelijk op welke manier projecten beoordeeld worden. Ook is het essentieel dat er tijdig met de kwaliteitsborging gestart wordt. Als de ontwerpfase te ver gevorderd is, ontstaat het risico dat de kwaliteitsborging niet meegenomen wordt in de totaalprijs. Zo draait de aannemer uiteindelijk op voor de kosten van de kwaliteitsborging.”

Subsidie Wkb

De oprichter van de Borgermeester stelt daarbij dat het redelijk zou zijn dat er een subsidie voor de Wbk in het leven geroepen zou worden. “In feite is de Wkb een privatisering: gemeentes dragen de verantwoordelijkheid voor de keuring over aan de markt. Door een subsidie aan deze keuring te koppelen, worden de kosten eerlijker verdeeld. Denk bijvoorbeeld aan een korting op bouwleges. Alleen door middel van een ketensamenwerking wordt de Wkb een succes.”

Meer kwaliteitsborgers nodig

Het bedrijf van Vos, de Borgermeester, is een van de eerste gecertificeerde kwaliteitsborgers. Op dit moment zijn er ongeveer honderd mensen in Nederland die als kwaliteitsborger aan de slag kunnen; over anderhalf jaar zijn er achthonderd nodig. “Laten we ervan uitgaan dat we in hetzelfde tempo door bouwen, wat gezien het woningtekort wenselijk is. Bouwplannen voor bijvoorbeeld nieuwbouw, uitbouw en verbouwingen, hebben een borger nodig. Zijn er niet genoeg kwaliteitsborgers, dan lopen veel bouwvergunningen vertraging op. Dat zou het woningtekort alleen maar groter maken.” 

Aannemer verantwoordelijk

Remko de Boer, kwaliteitsborger bij de Borgermeester: “Nu werken we als kwaliteitsborger nog in dienst van gemeenten, maar vanaf 2022 doen we een technische toets op basis van het bouwbesluit voor aannemers. Zo keuren we de constructieve veiligheid en de brandveiligheid van het gebouw. Met deze privatisering stijgt de kwaliteit en wordt er onduidelijkheid weggenomen. Nu keurt de gemeente bepaalde plannen nog goed, maar wordt de uiteindelijke constructie nog wel eens gewijzigd. Dat brengt risico’s met zich mee. Door de aannemer verantwoordelijk te maken, neemt de bouwkwaliteit hopelijk toe.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.