#Bouwsector

‘Aanpak malafide uitzendconstructies succesvol’

De aanpak van malafide uitzendconstructies verloopt succesvol, meldt de Rijksoverheid. In de hele keten van uitzendbureau tot inleners zijn tot dusver 55 bestuursrechtelijke onderzoeken gestart, waarbij 84 uitzendbureaus en 174 inleners zijn betrokken. In totaal is er voor 3,3 miljoen euro aan boetes opgelegd.

In 17 onderzoeken zijn al overtredingen vastgesteld en worden boeterapporten opgemaakt voor illegale tewerkstelling en onderbetaling. Andere onderzoeken lopen nog. Gezien de complexiteit van de zaken nemen de onderzoeken veel tijd in beslag. Naast de 55 bestuursrechtelijke onderzoeken zijn er afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie over de strafrechtelijke vervolging. Er lopen momenteel 10 strafrechtelijke onderzoeken. In 7 onderzoeken is een proces verbaal ingeleverd bij het Functioneel Parket.

Gezamenlijke acties

De resultaten zijn het gevolg van gezamenlijke acties van de Inspectie SZW, de Belastingdienst en UWV, die als doel hebben ‘foute’ uitzendbureaus in het nauw te brengen en te voorkomen dat werkgevers via deze bureaus mensen inhuren. Daarbij is vaak sprake van arbeidsuitbuiting, illegale tewerkstelling en onderbetaling en het ontduiken van belastingen en premies. Om hier een eind aan te maken heeft de Inspectie SZW halverwege 2012 een interventieteam ‘Aanpak Malafide Uitzendbureaus’ in het leven geroepen. Het team werkt aan de hand van risicoanalyses, waarbij gegevens van Belastingdienst, Kamer van Koophandel en de sector zelf worden gekoppeld.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.