#Bouwsector

ABN AMRO: Woningbouwers moeten rekening houden met omzetdaling

(Foto: Shutterstock)

Voor de meeste aannemers in de algemene woning- en utiliteitsbouw is in het vierde kwartaal van 2022 de omzetgroei stabiel gebleven ten opzichte van 2021. Voor de komende kwartalen verwacht ABN AMRO een daling van de omzet bij met name woningbouwers.

Zowel kleine, middelgrote en grote aannemers realiseerden een positieve omzetgroei, zo meldt ABN AMRO. Maar de groei van middelgrote bouwbedrijven (10 tot 100 werknemers) blijft achter bij die van kleine en grote bouwbedrijven, zo signaleert ABN AMRO in het rapport ‘Stand van de Bouw’. “Dit is een trend die vanaf het begin van 2019 gaande is, toen de stikstofcrisis ontstond.”

Bron: CBS

Lager bouwvolume verwacht

Diverse ontwikkelingen leiden tot een lager bouwvolume voor de komende jaren. De vraag naar woningen is in één jaar behoorlijk afgenomen. Als gevolg van de snel gestegen rente, zijn opdrachtgevers terughoudender en krijgen particulieren minder hypotheek. Daarnaast blijft de koopkracht van particulieren achter door de hoge inflatie. Naast vraaguitval spelen schaarste aan bouwlocaties en een trage vergunningverlening de woningbouw parten. De daling van het bouwvolume wordt geremd door de vraag naar renovatie- en verduurzamingswerkzaamheden.

Per saldo verwacht ABN AMRO voor de hele bouwsector een afname van de productie van 1,5 procent in 2023 en 1 procent in 2024.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.