#Bouwsector

Accu vlakt in Almelo de pieken uit

Het rijtje van acht woningen in Almelo van bovenaf gezien.

Wie vandaag de dag woningbouwprojecten ontwikkelt, moet nadenken over het bufferen van energie, stellen ontwikkelend bouwer Ter Steege en installateur Loohuis. Bij acht nieuwe woningen in Almelo is een gezamenlijke accu geïnstalleerd die pv-stroom opslaat en de warmtepompen belevert.

Op het Indiëterrein in Almelo realiseert Ter Steege Bouw Vastgoed in totaal 600 woningen. “Gebiedsontwikkelingen doen we vaker, maar niet altijd zo groot als hier”, zegt Johan Riezebos, directeur van de afdeling Advies & Innovatie van de ontwikkelende bouwer. Het terrein omvat in totaal 23 hectare. “Een flinke binnenstedelijke herontwikkeling.”

Wie met dat soort projecten bezig is – “maar ook bij kleinere projecten” – is genoodzaakt na te denken over het bufferen en opslaan van energie, vindt hij. Immers: zonder opslag van energie is netverzwaring in grote delen van Nederland noodzakelijk. “Je krijgt te maken met een te hoog oplopende netspanning in de zomer, waardoor de omvormers van de pv-panelen afschakelen. Dat wil je voorkomen.” Daarbij is dan op andere momenten juist een te grote vraag naar grijze stroom. Nu, die netverzwaring komt er wel. Maar snel gaat dat niet. Op de locatie waar Ter Steege nu bouwt is netcongestie nog geen issue, maar “Almelo heeft ook zo zijn problemen”, zegt Riezebos.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.