#Bouwsector

Achterhoekse bouwers schreeuwen om personeel

Dat veel bouwbedrijven kampen met een personeelstekort is over het algemeen wel bekend. Maar in de Achterhoek is de nood wel heel hoog; maar liefst zes op de tien bouwbedrijven in die regio heeft te weinig personeel. Dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie De regionale economie 2017, op basis van regionale cijfers van de Conjunctuurenquête Nederland.

In het vierde kwartaal van 2018 had een kwart van alle bedrijven last van een tekort aan personeel. In de meeste regio’s ging dat op voor 20 tot 30 procent van de bedrijven. In Oost-Nederland en in het noorden van Noord-Holland lagen die percentages hoger. De krapte was het grootst in de regio Zaanstreek (36 procent) en het kleinst in Flevoland (16 procent).

Aan het begin van 2016 waren er nog amper bedrijven die aangaven dat ze last hadden van personeelstekorten in Nederland, met percentages die in vrijwel alle regio’s onder de 10 lagen. Het gemiddelde voor Nederland was bijna 5 procent. Alleen in de regio Alkmaar en omgeving had meer dan 10 procent van de bedrijven last van een tekort aan personeel. De krapte nam sindsdien snel toe in alle regio’s. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2017 belemmerde het tekort aan personeel al in dertig regio’s de activiteiten van 10 tot 20 procent van de bedrijven. In vier regio’s in het oosten van het land en in Alkmaar en omgeving had zelfs meer dan 20 procent van de bedrijven hier last van. In 2018 is het personeelstekort in de meeste regio’s verder toegenomen. Sinds 2017 verkeert de Nederlandse economie in een periode van hoogconjunctuur en neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Verwachtingen

17 procent van de niet-financiële bedrijven verwacht dat de personeelssterkte in 2019 zal toenemen. Het meest optimistisch zijn de bedrijven in de regio Midden-Limburg, waar per saldo 30 procent van de bedrijven het personeelsbestand denkt uit te breiden. Ook in de regio’s Veluwe (28 procent) en de Achterhoek (25 procent) verwachten relatief veel bedrijven in 2019 meer personeel te hebben.

In Alkmaar en omgeving en de Zaanstreek, de twee regio’s waar de grootste groep bedrijven een personeelstekort ervaart (36 en 34 procent), verwacht per saldo ongeveer 16 procent in 2019 meer personeel te zullen aannemen. Oost-Groningen is de enige regio waarin bedrijven verwachten in 2019 minder personeel in dienst te zullen hebben. Ook in de agglomeratie ’s-Gravenhage zijn de verwachtingen relatief laag, per saldo minder dan 3 procent van de bedrijven verwacht dat de personeelssterkte in 2019 toeneemt.

1 reactie op “Achterhoekse bouwers schreeuwen om personeel

  1. Wat gek toch dat we in de bouw geen vakmensen meer kunnen krijgen.
    Aannemers ontsloegen al voor de crisis al hun vaste personeel, met name metselaars en oudere boven de 50, want je kon maar beter personeel via een uitzendbureau laten werken, kon je ze ook weer dumpen als het wat slapper werd met het werk ( ook de overheid is hier een grote schuldige in).
    Toen de crises uitbrak kon het gedumpte bouwpersoneel als zzp- er aan de bak voor schandalige uurlonen ( €15 ).
    En dan nu met z’n allen maar klagen dat we geen bouwvakkers meer kunnen krijgen.
    Diegene die de bouw vaarwel hebben gezegd, komen echt niet meer terug en de jeugd bedenkt zich wel 3 keer om voor een baan in de bouw te kiezen .

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.