#Bouwsector

Actieagenda Wonen: ‘1 miljoen woningen in 10 jaar’

De komende 10 jaar moeten er 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Een coalitie van 34 organisaties uit de sectoren wonen, bouwen, zorg en welzijn hebben hiertoe samen met gemeenten en provincies een actieplan opgesteld. De Actieagenda Wonen.

“Nederland komt inmiddels meer dan 330.000 huizen tekort en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Een hele generatie dreigt de aansluiting op de woningmarkt te verliezen. De leefbaarheid in een aantal wijken gaat achteruit. En de verduurzaming van woonwijken komt niet snel genoeg van de grond”, zo schetst de coalitie de huidige problematiek. De Actieagenda Wonen is een breed gedragen plan voor het wonen voor de komende 10 jaar die de geschetste problemen zou kunnen oplossen.

Innoveren en investeren

De bouwcoalitie wil dat we de tijd van hervormen en bezuinigen achter ons laten. In plaats daarvan willen zij kiezen voor innoveren en investeren. Initiatiefnemer Martin van Rijn, voorzitter van Aedes: “Veel te veel mensen in Nederland wachten op een huis. En we maken ons zorgen over kwetsbare wijken en bewoners die soms andere hulp en zorg nodig hebben dan voor hen beschikbaar is. De urgentie is hoog. Daarom hebben wij allemaal gekeken wat wij de komende jaren kunnen doen en zijn daarbij tot de grens van onze mogelijkheden gegaan.

Duurzame energievoorziening

Verduurzaming is een cruciaal onderdeel van de Actieagenda Wonen. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “We willen jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen voorzien van een duurzame energievoorziening. Zo krijgen veel Nederlanders een huis dat duurzaam en comfortabel is.” Ook in de bestaande bouw voorziet de Actieagenda in grootschalige verduurzaming. Waar mogelijk worden woningen aardgasvrij gemaakt. “In veel gevallen is dat nog niet mogelijk. Daar kiezen we voor een tussenstap met hybride warmtepompen. Zo halveren we het aardgasverbruik. Op een later moment worden de woningen dan alsnog aardgasvrij gemaakt.”

Minister voor Wonen

De Actieagenda Wonen is een veelomvattend en ambitieus plan dat de partijen nu al aanbieden aan het volgende kabinet. De voorstellen zijn haalbaar als een nieuw kabinet actief bijdraagt en een aantal randvoorwaarden regelt. De partners van de Actieagenda Wonen vragen financiële steun, verbetering van investeringscondities, een aantal nieuwe beleidsmaatregelen en een actieve rol van het Rijk op de woningmarkt. Een minister voor Wonen moet de uitvoering van het plan coördineren, vinden de opstellers.

1 reactie op “Actieagenda Wonen: ‘1 miljoen woningen in 10 jaar’

  1. Wel dat is wel een grote hoeveelheid. Is dat wel haalbaar in 10 jaren? Innoveren en investeren klinkt interessant, maar in hoeverre kan dit een succes zijn?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.