#Bouwsector

‘Actieplan voor tekort bouwpersoneel nu harder dan ooit nodig’

Wie gaat de 100.000 woningen per jaar bouwen – de ambitie van veel partijen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen – als het personeelstekort in de bouw niet wordt opgelost? Jeroen Meerum Terwogt, directeur van Building Heroes, roept de regering op om in actie te komen. En deelt alvast drie adviezen om het te kort aan bouwpersoneel aan te pakken.

“Wat de politiek lijkt te vergeten, is dat er mensen nodig zijn om de bouwplannen uit te voeren”, aldus Meerum Terwogt. Daarmee doelend op het nijpende te kort aan bouwpersoneel. “Het  volgende kabinet moet niet alleen nadenken over het aantal woningen dat moet worden gerealiseerd. Zorg er ook voor dat er voldoende mensen in de bouw (blijven) werken.” Hij deelt drie adviezen, gebaseerd op zijn ervaring, waarmee het woningtekort sneller kan worden opgelost.

1: Opleidingen en bedrijven moeten meer samenwerken

“Veel jonge professionals worden tijdens hun opleiding onvoldoende voorbereid op de realiteit op de bouwplaats. Een oplossing is om bouwbedrijven en opleidingen meer te laten samenwerken, bijvoorbeeld door bedrijven meer te laten vertellen over welke vaardigheden nu nodig zijn. Ook het ‘sponsoren’ van studenten is geen gek idee. In de Verenigde Staten scoren getalenteerde basketballers een gratis opleiding. Waarom zou een bouwbedrijf studenten niet kunnen helpen en zo verzekerd zijn van talent?”

2: Maak-instroom makkelijker

“Als een branchevreemde professional in de bouw aan de slag wil, is het vaak nog een uitdaging om een baan te vinden. Dat komt omdat er dikwijls wordt geselecteerd op basis van een opleiding, in plaats van vaardigheden. Een mogelijke oplossing om specifiek op vaardigheden te werken, is het lanceren van een ‘skill-paspoort’ door de overheid. Zo zien bouwbedrijven op een betrouwbare manier wie over welke vaardigheden beschikt, zodat ze sneller de juiste mensen aantrekken om hun (bouw)plannen te realiseren.”

3: Zet in op human skills

“Tijdens een bouwopleiding is er een focus op veel technische kennis en vaardigheden, terwijl het werk in de realiteit complexer is dan alleen het oplossen van een technische puzzel. Door studenten al vroeg te leren overleggen, samenwerken, presenteren en leidinggeven, valt er een wereld te winnen. Het zijn immers deze ‘human skills’ die een werknemer, en dus een bouwbedrijf, succesvol maken.”

Concrete oplossingen

Meerum Terwogt pleit ervoor als sector het goede voorbeeld te geven. Dat betekent met elkaar in gesprek gaan en samen tot concrete oplossingen komen. “Er wordt door de overheid budget vrijgemaakt voor ‘werk naar werk’ en voor ‘levenslang leren’. Als we dit geld en onze aandacht nu goed en duurzaam besteden, kunnen we de woningnood aanpakken en ervoor zorgen dat de bouw een aantrekkelijke beroepssector wordt en blijft.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.