#Bouwsector

Afspraken over prefab meterkast

Foto: Dura Vermeer

NEN wil afspraken over het plaatsen van prefab meterkasten maken en vastleggen in een nieuwe NTA (Nederlandse Technische Afspraak). Wie wil meepraten, kan zich tot 7 januari aanmelden.

Door veranderende marktomstandigheden en bouwmethoden is de behoefte om (wind- en waterdichte) huisaansluitingen op een eerder moment aan te sluiten, namelijk direct nadat de fundering en de vloer van de nieuwe woning is gerealiseerd. Dit kan door prefab meterkasten te plaatsen. Bouwbedrijven zoals Van Wijnen en Dura Vermeer hebben hiermee al ervaring opgedaan.

De stichting Mijnaansluiting.nl heeft in samenspraak met marktpartijen de afgelopen tijd een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van het gebruik van prefab meterkasten.

Ontwikkeling NTA

Om de prefab meterkast grootschaliger te kunnen uitrollen, hebben tiental partijen, aangesloten bij MijnAansluiting.nl, een concept opgesteld met aansluitvoorwaarden. Door gewijzigde wet- en regelgeving rondom gasaansluitingen vervalt veelal de gasaansluiting in de nieuwbouw. Daarom richt het document zich met name op elektriciteit, water, telecom en een eventueel centrale warmte distributieaansluiting.

NEN is verzocht om dit document uit te werken tot een onafhankelijk en breed gedragen afspraak. Het voornemen is om het document als een Nederlands Technische Afspraak (NTA) te publiceren. NEN roept betrokken partijen op om hier gezamenlijk aan mee te werken.

Het te ontwikkelen document zal aansluiten op de bestaande NEN 2768 ‘Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen’ en op andere gerelateerde normen, zoals NEN 1010. Aanmelden kan tot uiterlijk 7 januari 2020 via een mail naar bi@nen.nl. De eerste vergadering vindt in januari 2020 plaats.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.