#Bouwsector

Alternatief voor Wet DBA

Zelfstandigen Bouw komt met een alternatief voor de Wet DBA. Bedrijven moet zzp’ers een minimumtarief betalen van twee maal het minimumloon. Een zzp’er wordt alleen als zelfstandig ondernemer beschouwd als hij niet onder dit tarief duikt.

Ook mag hij niet langer dan twee jaar aaneensluitend voor één opdrachtgever werken. Voldoet de zzp’er aan deze twee criteria, dan moet hij ook de zekerheid hebben dat hij als zelfstandig ondernemer wordt beschouwd.

“Hiermee bereik je precies wat met de Wet DBA was beoogd, echter zonder de rampzalige gevolgen van die wet voor zzp’ers”, schrijft voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Met het minimumtarief bestrijd je schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie. En door duidelijke criteria te stellen, geef je de zzp’er en zijn opdrachtgever zekerheid wanneer hij als zelfstandig ondernemer wordt beschouwd door de Belastingdienst.”

“Wij gaan uit van een minimumtarief van twee maal het minimumloon, omdat dit qua inkomen voor een zzp’er vergelijkbaar is met het minimumloon voor werknemers. Zzp’ers moeten immers zelf zorgen voor hun sociale voorzieningen.”

Het minimumtarief voor zzp’ers is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Daarom geldt het in het voorstel van Zelfstandigen Bouw alleen voor de zakelijke en niet voor de particuliere markt. “Dat is een heel andere markt, waar het tarief op een andere manier tot stand komt.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.