#Bouwsector

Apps, apps, apps

Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een app voor. Het krioelt er van. Soms denk ik wel eens of je nog aan werken toekomt als je moet geloven waar je overal een app voor moet hebben. Tjonge, tjonge wat hebben we toch zonder apps moeten tobben al die jaren in de bouw. Hoe hebben we ons werk kunnen doen. Goed, tijden veranderen en we moeten mee. Geen punt.

Apps dus. Laten we het even op de bouw houden. Al kennis gemaakt met de regenapp, afstandmeter app, waterpas app, container app of de opleverapp? O ja, vergeet de Rhumbix app niet. Die kent u toch wel? Het principe is, dat je het uitvoerend personeel kunt monitoren. Nee, niet voor het opsporen van luie medewerkers (deed ik overigens vroeger met ‘multi-moment-opnamen’, maar dat terzijde). Deze intelligente app brengt in kaart of bijvoorbeeld een metselaar op stenen zit te wachten. In het vervolg zou je leveringen beter af kunnen stemmen. ??? Regelmatig een rondje over het bouwwerk kan heel verhelderend zijn, of moeten we daar een drone voor gaan inschakelen die dan naar de leverancier appt dat die in het geweer moet komen om stenen te brengen?

Nog zo’n leuke. Er bestaat ook een app om koffie te zetten. Dat is een mooie zeg, kan het personeel op het werk blijven en toch koffie appen. Die drone had toch even niets te doen, dus dat is dan tegelijkertijd de nieuwe koffiejuffrouw die koffie ter plaatse (al een beetje afgekoeld) bezorgt. Ik zie het wel zitten.

Nu was ik driftig op zoek naar een timmer-, metsel-, zaag- en/of tegelapp. Voor zover ik kan nagaan bestaat die nog niet en dat is toch een groot gemis. Zou mooi zijn om het te kort aan vaklieden op te vangen.

Alle gekheid op een stokje. Apps kunnen het werk makkelijker maken, helpen het eenvoudiger te doen en informatie te verstrekken. Het kan vakondersteunend zijn en je voorzien van tools. Maar het moet niet te gek worden. Vakmanschap kun je moeilijk in een app stoppen. Dat moet je leren en in je vingers krijgen. Gelukkig lees ik ook berichten dat er al meer animo bestaat onder jongeren om een vak in de bouw te leren. Wacht eens even, misschien zijn ze op het idee gebracht door een app. Dat is het! Dus toch apps, apps, apps.

1 reactie op “Apps, apps, apps

  1. Ik ben het helemaal met u eens dat we vakmanschap niet in een app kunnen stoppen. We kunnen er echter wel voor zorgen dat we door slim met apps om te gaan meer tijd over houden voor ons vakmanschap. Ook bij Admicom zien door alle app-functionaliteiten het bos niet meer. Daarom hebben we de belangrijkste functionaliteiten verzameld in portalen die specifiek bij bepaalde beroepsgroepen passen. Het medewerkersportaal is daar een goed voorbeeld van.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.