Blog: Arbeidsmigranten, huisvesting & overlast
In Nederland hebben we een groot tekort aan vakmensen in de bouw, niet voor niets hebben we vaker te maken met vakmensen uit het buitenland. Zij brengen andere culturen, gebruiken, normen, waarden en talen met zich mee. Enerzijds een verrijking. Anderzijds merken we ook negatieve gevolgen:
- Communicatie tijdens de uitvoering van werkzaamheden is vaak lastig, zeker als het over risico’s gaat waar men elkaar voor moet waarschuwen.
- De huisvesting van deze arbeidsmigranten.
Punt één behoeft geen verdere uitleg. Daarom aandacht voor punt twee. Doordat steeds meer tijdelijke arbeidsmigranten in Nederland te werk worden gesteld, is de behoefte aan tijdelijke huisvesting gestegen. Huisjesmelkers slaan hun slag, door sociale koopwoningen in armere wijken aan te schaffen en slaapplaatsen voor woekerprijzen aan te bieden. Onwenselijk in een tijd waarin een groot tekort aan woningen is.
Situatieschets: als je mensen als beesten behandelt, gaan ze zich ook als beesten gedragen
Soms ontvangen tien mensen van verschillende nationaliteiten een sleutel van dezelfde woning en moeten zij een plek zoeken tussen de matrassen op de grond. Er zijn verder geen voorzieningen en het ontbeert hen aan sociale contacten. De mensen stappen ’s-morgens vroeg in een busje naar het werk. Na werktijd rijdt het busje naar de lokale supermarkt, waar zakken chips en kratten bier worden ingeslagen. Helaas leidt dat vaak weer tot veel overlast in de woonwijk waar deze mensen hun vertier bij elkaar zoeken, en rokend, drinkend, zingend (of vechtend) de avond op het balkon of in de voortuin met elkaar doorbrengen – met de nodige decibellen uit de speakers. De tuinen en de woningen verpauperen, immers: niemand is verantwoordelijk. Het is tenslotte alleen een slaapplaats en waarom zou je rekening houden met de buren, als niemand je dat vooraf heeft verteld?
De situatie als hiervoor beschreven is helaas niet meer uniek, zo weet ik vanuit mijn nevenfunctie als raadslid van een gemeente in Zuid-Holland. In elke stad is sprake van woningtekort en overlast veroorzaakt door arbeidsmigranten die miserabel worden gehuisvest tegen gigantische tarieven. Volgens mij hebben we hier met elkaar een grote(re) verantwoordelijkheid in.
- Zoals: tijdens de aanbestedingen niet alleen kijken naar de voordeligste prijs, maar ook naar de wijze van het faciliteren van vakmensen door de aanbiedende partij – volgens de Nederlandse wet- en regelgeving en normen & waarden.
- Zoals: afspraken met huiseigenaren die vierkante meters aan arbeidsmigranten verhuren over aan welke voorwaarden zij moeten voldoen.
- Zoals: per regio kijken naar de te verwachten toe- en uitstroom, gekoppeld aan de projecten die (gaan) spelen, zodat gekeken kan worden naar welke behoefte er ontstaat.
Ik doe een beroep op moraliteit, logisch nadenken en samenwerken met elkaar. Ook daarin staan houding & gedrag centraal zodat we samen bewust kunnen bouwen aan een mooie samenleving.
Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.