#Bouwsector

Arbeidsproductiviteit in bouw groeit hard

De arbeidsproductiviteit in de Nederlandse bouw groeit harder dan in andere landen. De toename komt vooral door de groei in bouwproductie. Dit leidt tot een doelmatigere inzet van personeel en tot nieuwe investeringen in efficiëntere productieprocessen. Ook houdt dit de prijzen relatief laag. De groei van de arbeidsproductiviteit in de bouw blijft in alle vergeleken regio’s nog wel achter bij de industriesector. Dit meldt het ING economisch bureau.

Nederlandse bouw

De arbeidsproductiviteit van de Nederlandse bouw groeide de afgelopen jaren harder dan in andere landen. Zo nam deze in Nederland sinds 2000 met bijna 30 procent toe. Japan en twaalf andere landen uit de EU bleven in dezelfde periode steken op respectievelijk 8 en 3 procent. In de VS daalde de arbeidsproductiviteit in de bouw zelfs met bijna een kwart.

Bouwvolume groeit

Door de groei van de markt hebben Nederlandse bouwbedrijven minder te kampen met overcapaciteit en kunnen ze hun personeel doelmatiger inzetten. Daarnaast leidt een toenemende omzet bij bedrijven eerder tot investeringen in nieuwe en efficiëntere productieprocessen zoals digitalisering en industrialisering dan wanneer de omzet daalt. Dit zien we terug in het relatief hoge aantal robots in de Nederlandse bouw. Hebben 10.000 medewerkers in de Nederlandse bouw ongeveer 1,5 robot tot hun beschikking, in Japan zijn dit er 1,3 en in de VS slechts 0,2.

Beperkte prijsstijgingen

Door de hoge productiviteitsgroei in de Nederlandse bouw zijn de prijzen relatief gestegen ten opzichte van de bouw in de andere landen. Zo namen de prijzen in de Nederlandse bouw sinds 2000 met zo’n 35 procent toe. In Europa stegen de prijzen in de bouw met liefst 66 procent, in de Verenigde Staten zelfs met 126 procent.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.