#Bouwsector

Architecten meest positief voor 2016

Architecten zijn van alle bouwpartijen het meest positief in hun verwachtingen voor 2016, gevolgd door de installateurs, aannemers B&U en aannemers GWW. De positieve stemming geldt voor zowel de omzet als de orderportefeuille.

Er is slechts een kleine groep bedrijven te vinden die verwacht dat 2016 een minder jaar wordt. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in de maanden oktober en november is uitgevoerd onder 600 bedrijven.

De meest positieve omzetverwachtingen zijn te zien bij de architecten (56%), aannemers B&U (57%) en installateurs (56%). Hierbij valt op dat zelfs een kwart van de architecten een omzetstijging van meer dan 10% verwacht. Ook bij de andere drie marktpartijen ziet USP een grote groep bedrijven die een omzetstijging verwacht. Bij de klusbedrijven, afbouwers en aannemers GWW is een een relatief grote groep te zien die een vergelijkbaar jaar verwacht qua omzet. De groep die een daling verwacht is het grootst bij de afbouwers (12%), maar bij de aannemers B&U en klusbedrijven ziet USP de grootste groep die een sterke daling verwacht.

Hoe groter, hoe positiever

Gekeken naar de omvang van het bedrijf, geldt: hoe groter het bedrijf, hoe positiever de verwachtingen. Bij de groepen zzp’er en ‘1-4 fte’ verwacht ongeveer 50% een omzetstijging, bij de groepen ‘5-9 fte’ en ’10-19 fte’ is dit aandeel 60% en bij de groep ’20 fte en meer’ verwacht zelfs 76% een omzetstijging.

Het feit dat met name architecten, aannemers en installateurs een omzetstijging verwachten, alsmede de grotere bedrijven, schrijft USP enerzijds toe aan het herstel van de woningmarkt (zowel nieuwbouw als renovatie). Anderzijds zijn deze bedrijven bij een aantrekkende markt doorgaans ook beter in staat op te schalen qua commercie (acquisitie van nieuwe projecten) en uitvoering (sneller inzetten van een flexibele schil).

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.