#Bouwsector

Architecten ontwerpen huis met big data van Funda

Elke dag heeft Funda ruim 1 miljoen bezoeken en jaarlijks worden er bijna 1 miljard huizen bekeken. De interactie van alle bezoekers met het huizenaanbod leidt tot zogeheten big data. De huizenwebsite heeft twee architecten gevraagd om op basis van deze inzichten een huis te ontwerpen.

Op Funda wordt opvallend vaak op villa’s en kastelen die te koop staan geklikt, veelal door ‘funzoekers’. De serieuze huizenzoeker kijkt naar vrijstaande woningen, terwijl in werkelijkheid rijtjeshuizen het meest verkocht worden. Jurriaan van Gent, data-analist bij Funda: “We zijn onze data als bouwstenen gaan gebruiken. Het leuke daarvan is dat data minder abstract is dan we denken. Je kunt er gewoon een huis mee ontwerpen.”

Een interpretatie van data

Jeroen Atteveld (Heren 5 architecten) en Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) hebben ‘ruimte en vrijheid’ als uitgangspunt voor het ontwerp van het Funda Huis genomen. Deijs: “Wat we belangrijk vinden is vooral een gevoel van ruimtelijkheid. Dat gevoel zit in andere dingen dan alleen in het aantal vierkante meters woon- of perceeloppervlakte, bijvoorbeeld ook in hoe je door een woning kunt kijken en bewegen, de doorzichtjes, de lichtinval. We hebben daarom de ruimtelijke kwaliteiten van een kasteel als uitgangspunt genomen en dat toegepast op een rijtjeshuis.”

Bekijk het resultaat in dit filmpje:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.