#Bouwsector

Architecten zien toename ontwerpopdrachten

Architecten zagen in het derde kwartaal van 2013 een toename in het aantal ontwerpopdrachten. Volgens de architectenbond BNA ‘hoogstwaarschijnlijk’ dankzij de verlaging van het btw-tarief op verbouw en renovatie. “Ik denk dat de weg naar herstel is ingezet”, zegt BNA-directeur Fred Schoorl.

Architecten hebben in het derde kwartaal van 2013 een forse toename gezien in het aantal ontwerpdrachten. De totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten steeg met een derde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag publiceerde.

Renovatie

De CBS-cijfers tonen aan dat de btw-verlaging een positieve impuls heeft gegeven: de inkomsten uit renovaties van woningen laten een plus van 63 procent zien. “De btw-verlaging vooraan in de keten is van het grootste belang”, zegt Schoorl op de website van de branchevereniging. “Ieder plan dat een architect maakt, levert werk op voor anderen in de keten, denk aan aannemers, bouwvakkers, installateurs en woninginrichters.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Het positieve geluid dat uitgaat van de CBS-cijfers onderbouwt eerdere conclusies van de Monitor Bouwketen en de BNA benchmark conjunctuurmeting. Uit beide metingen bleek eind 2013 dat de eerste tekenen van herstel zich aandienden. “De architectenbranche als de bekende kanarie in de kolenmijn zingt nog niet, maar prevelt wel voorzichtig”, zei Fred Schoorl toen.

Hoewel de toename van het aantal ontwerpopdrachten goed nieuws is, plaatst Schoorl wel een kanttekening. “Er is sprake van een forse groei, maar het niveau lag dan ook erg laag. De sector is door de crisis meer dan gehalveerd.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.