#Bouwsector

Bakker Bouwen & Wonen biedt gebruikt bouwhout

Directeur Dirk Ploegstra (r) van Bakker Bouwen & Wonen samen met de Heren van Demonteren (foto Bakker Bouwen & Wonen)

De in Noord-Holland opererende bouwmaterialenhandel Bakker Bouwen & Wonen heeft gebruikt bouwhout in haar assortiment opgenomen. Daarbij gaat het vooral om balkhout in vuren en grenen in hoofdzakelijk diktes van 70 en 100 mm in diverse breedte- en lengtematen. Volgens directeur Dirk Ploegstra “bestaat er geen afvalhout. Er is voor elk stuk hout een toepassing te vinden”.

Volgens Ploegstra geeft Bakker Bouwen & Wonen als één van de eerste regionale hout- en bouwmaterialenhandel in Nederland handen en voeten aan circulair bouwen. “We zitten aan het begin van de transitie naar een circulaire economie. Voor ons en onze partners is dit een noodzakelijke investering die zich op de langere termijn zal terugverdienen.”

Bakker Bouwen & Wonen trekt in dit circulaire traject op met ‘De Heren van Demonteren’. Dit bedrijf is onderdeel van Boy Limmen Sloopwerken en verzamelt tijdens sloopwerkzaamheden alle materialen die anders bij het afval terechtkomen. Deze materialen worden gereedgemaakt voor een ‘tweede leven’.

‘Voor elk stuk hout is een toepassing te vinden’

“Het hout wordt vrijgemaakt van bevestigingsmiddelen en de koppen worden schoon gezaagd. Bij het plaatmateriaal gebeurt feitelijk hetzelfde”, legt Ploegstra uit hoe het balkhout wordt opgewaardeerd. Door middel van visuele inspectie wordt het gebruikte hout tijdens de sloop geselecteerd. “Het hout mag niet aangetast zijn door schimmels en/of insecten en de constructieve waarde moet niet geleden hebben onder de gebruikte bevestigingsmaterialen.”

Latente behoefte

Volgens Ploegstra is er een latente behoefte onder klanten – waaronder ook veel regionale en lokale aannemersbedrijven – naar circulaire houtproducten. “Echter we staan nog maar aan het begin. De vraag zal top-down doorsijpelen. Gecommitteerde opdrachtgevers en bedrijven zullen in de nabije toekomst steeds meer invloed uitoefenen op de toepassing van circulaire grondstoffen in het bouwproces.”

Op de vraag of het gebruikte bouwhout duurder wordt dan primaire houtproducten, zegt Ploegstra: “De prijs zal rond het marktniveau liggen van “nieuw” hout, maar dat is sterk afhankelijk van de toepassing. Bovendien verwacht ik dat de vraag naar gereviseerd hout fors zal toenemen waardoor de behoefte het aanbod ruim zal overstijgen. Dat zal natuurlijk invloed hebben op de prijs.”

Bakker Bouwen & Wonen biedt sinds 30 jaar hout, bouwmaterialen en woonproducten voor de zakelijk klant en consument. Het bedrijf in Hoogkarspel heeft ruim 15.000 m2 terrein en biedt meer dan 10.000 producten.

Groothandel in hout, plaat en bouwmaterialen PontMeyer maakte onlangs ook bekend balken van opgewaardeerd sloophout aan te bieden

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.