#Bouwsector

Bankgebouw Triodos beste houten gebouw

Het grotendeels van hout gemaakte hoofdkantoor van de Triodosbank in Driebergen is het beste houten gebouw van Nederland. Dat is zowel het oordeel van de vakjury als van het publiek. RAU Architects nam dus twee maal de Nationale Houtbouwprijs 2021 in ontvangst.

State-of-the-art CLT

De uitreiking vond plaats in de Parkzaal van Musis in Arnhem voor een publiek van circa 300 bezoekers. Er werden nog drie andere awards uitgereikt in verschillende categorieën. Het Amsterdamse bureau MAATworks won in de categorie Particuliere houtbouw met een huis op IJburg, Huis Canada. De jury prijst het state-of-the-art niveau en de doordachte manier waarop dit huis ontworpen en geconstrueerd is met CLT (kruislaags verlijmd hout) en andere biobased materialen.

De jury met de winnaars


Zichtbaar en gedurfd

De award in de categorie Zakelijke houtbouw, waar ook het bankgebouw onder viel, werd gewonnen door het Entreegebouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch, een ontwerp van De Nieuwe Architecten uit Utrecht. De mbo-school is enorm veel zichtbaarder geworden met een vijf verdiepingen hoog gebouw waarvan de draagconstructie helemaal van hout is. De jury: ‘Een gedurfde constructie (…) waarin de houtbouwconstructie voor een grote groep gebruikers ook belangrijke inspiratie en leerstof vormt’.

Tijdelijk en demontabel

In de categorie Seriematige houtbouw ging de award naar basisschool Het Epos in Rotterdam, een concept van SeARCH Architects en aannemer De Groot Vroomshoop. Deze geheel houten school van twee verdiepingen plus gymzaal is nadrukkelijk bedoeld als tijdelijk omdat binnenkort flinke groei wordt voorzien. Dan zal de school worden gedemonteerd en op een nieuwe plek worden herbouwd en uitgebreid. Het hele gebouw is gemaakt van houten modules die aan elkaar gekoppeld worden en op elkaar gestapeld. De jury ‘(… )kiest hier voor bewezen kwaliteit in combinatie met kosten-efficiency, herhaalbaarheid, en tevens voor een gebouw dat een enorm positieve impact heeft op de omgeving waar het is neergezet, waarbij het zichtbaar zijn van hout meewerkt in het creëren van een prettige leeromgeving.’

Flexibel met veel hout

Het bijzonder vormgegeven Triodos bankgebouw in Driebergen, waar naast de vloeren en plafonds ook zelfs de trappenhuizen van hout gemaakt zijn, is volgens de jury een logische winnaar: ‘Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast, op een binnen het concept logische en efficiënte manier.’


Irma Thijssen overhandigt de overall-prijs

Publieksprijs

Het publiek kon de afgelopen maand zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet, gevolgd door Huis Canada en het houten flatgebouw Stories in Amsterdam Buiksloterham. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Houtdag, een congres over houtbouw met nationale en internationale sprekers. De Houtdag en de Nationale Houtbouwprijs zijn een initiatief van het onafhankelijke vakblad Het Houtblad.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.