#Bouwsector

‘Behandel wet Kwaliteitsborging snel en adequaat’

De Aannemersfederatie hoopt dat de Eerste Kamer de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen snel en adequaat behandelt. De brancheleden – 1800 bedrijven in de bouw- en infrasector; allen mkb-aannemers, met vakbekwame medewerkers – zijn er klaar voor. Dit schrijft de AFNL in een brief aan de Eerste Kamer.

De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de wet, maar Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis sturen aan op het controversieel verklaren van de wet, zo berichtte Cobouw afgelopen week. In dat geval wordt met de behandeling gewacht totdat er een nieuw kabinet is.

Andere belanghebbenden zijn juist voor het behandelen van de wet, waaronder de AFNL. “Hoewel AFNL net als andere belanghebbenden de wet op punten iets anders had willen inrichten, is zij blij dat aan een periode van onzekerheid en afwachten binnenkort een eind komt en er met de wet aan de slag kan worden gegaan. Vertraging in deze fase zou het proces van voorbereiding en het enthousiasme van de bedrijven, die al veel tijd in de voorbereiding hebben gestoken, ernstig frustreren.”

Aansprakelijkheid

De AFNL verwacht dat het stelsel van private kwaliteitsborging leidt tot meer efficiëntie in het bouw- en vergunningsproces en meer zekerheid biedt voor bouwers en opdrachtgevers.

Met de toegenomen aansprakelijkheid heeft de federatie geen moeite. “Als je vakkundig bouwt en levert wat je afgesproken hebt, is die aansprakelijkheid geen punt. Bij de leden van de AFNL staan vakmanschap en kwaliteit voorop en is de band met de vaak particuliere opdrachtgevers nauw. Dan moet je ook kunnen worden aangesproken op de fouten waar je verantwoordelijkheid voor draagt en die herstellen. Dat is de dagelijkse praktijk van de AFNL-leden en dat werkt. Dat er fouten worden gemaakt willen we niet ontkennen, bouwen is en blijft mensenwerk.”

Lees hier de hele brief.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.