#Bouwsector

‘Beroep bouwvakker krijgt te weinig waardering’

Bouwvakkers krijgen te weinig waardering vanuit de samenleving. Dat zegt 64 procent van de 1070 door Panelwizard ondervraagde Nederlanders. 46 procent vindt dat bouwvakkers een hoger salaris verdienen; 48 procent stelt dat werknemers in de bouwsector meer vakantiedagen moeten hebben.

Ondanks dat het grootste gedeelte van de Nederlanders graag meer waardering zou zien voor bouwvakkers, zegt 27 procent in het onderzoek begrip op te kunnen brengen voor jonge ouders die niet willen dat hun kind bouwvakker wordt. 14 procent van de respondenten denkt zelfs dat het beroep binnen een aantal generaties uitsterft. “De bouwsector heeft de afgelopen jaren te kampen met een stevig personeelstekort”, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur. Een onafhankelijke website waarop iedereen offertes kan aanvragen en vergelijken voor elk soort werk.

“Door een gebrek aan bouwvakkers zijn zelfs hele projecten stil komen te liggen. Met alleen meer salaris en tijd maak je het beroep echter niet aantrekkelijker voor jongeren. Wij pleiten daarom voor een gerichte inzet vanuit de overheid om meer aanwas en draagvlak voor bouwvakkers te creëren.”

Charmeoffensief

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen een somber toekomstperspectief, maar ook een negatief imago, bouwvakkers parten speelt. Zo zegt 43 procent van de ondervraagden zich weleens te ergeren aan onfatsoenlijk gedrag van bouwvakkers. Denk aan: fluiten, schelden, ’s ochtends te vroeg beginnen en hard roepen/zingen. Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders associeert bouwvakkers daarnaast met een ongezonde levensstijl.

“Het beeld dat de meeste mensen van bouwvakkers hebben, is niet alleen verkeerd, het is ook ronduit schadelijk voor de toekomst van de bouwsector. Het is tijd voor een charmeoffensief vanuit de bouwvakkers. Niet alleen om de bovenstaande vooroordelen weg te nemen, maar ook om aan jongere generaties te laten zien dat de bouw een interessante toekomst biedt.”

Jaloezie

Ondanks dat er voldoende negatieve connotaties aan bouwvakkers kleven, zegt maar liefst 63 procent van de Nederlanders jaloers te zijn op hun handigheid. Met 71 procent zijn vooral jongeren onder de indruk van de klusvaardigheid van de gemiddelde bouwvakker. De meeste ondervraagden lopen echter niet warm voor de in de bouw geldende begin- en eindtijden; slechts 9 procent is jaloers op de werktijden van een bouwvakker.

Agdere: “Vroeg beginnen, betekent ook vroeg naar huis. Hierdoor sta je nooit in de file en kun je gewoon je kinderen van school ophalen. Natuurlijk is het in het begin even aanpassen, maar uiteindelijk went alles.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.