#Bouwsector

Beter inzicht in Rc-waardes hsb-elementen

Wie bouwt in houtskeletbouw, wil zo vroeg mogelijk weten welk houtpercentage een element heeft en wat het effect hiervan is op de Rc-waarde. Vier jaar geleden ontwikkelde Nieman Raadgevende Ingenieurs en Ingenieursbureau Boorsma hiervoor een rekentool. Sinds kort is deze vernieuwd.

NTA 8800

De belangrijkste wijziging in de rekentool is de implementatie van de NTA 8800. Deze is per 2021 ingegaan. De herziene versie biedt de mogelijkheid om de berekening op basis van NEN 1068:2012 uit te voeren en op basis van NTA 8800:2020+A1:2020 nl. Ook is het nu mogelijk om in de rekentool te kiezen tussen een dragend houtskeletbouw element en een niet-dragend, gevelvullend element. Daarmee biedt de verbeterde tool nog preciezer inzicht in het te verwachten houtpercentage van het gehele element met daarbij tevens de te verwachten Rc-waarde van het element in haar toepassing.

Downloaden

De rekentool is kostenloos te gebruiken en kan hier gedownload worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.