#Bouwsector

Blog: Bewust waarderen = bereik genereren

Onlangs hadden we een digitale bijeenkomst met onze Raad van Advies. Tweemaal per jaar komen we bij elkaar en bespreken we met elkaar waar we ons op moeten focussen binnen Bewuste Bouwers. Als snel kwamen we tot de conclusie dat 2021 een cruciaal jaar wordt waarin het schrijnend tekort aan vakmensen veel aandacht verdient. Dat weten we natuurlijk allemaal al een poosje, maar hoe gaan we dat dan aanpakken? En waar halen we deze mensen vandaan? Uit verschillende gesprekken met prominente mensen uit de sector blijkt dat er een fors tekort is in de technische beroepen. Zowel in de bouw als in de installatiesector is meer, véél meer mankracht nodig!

Aantrekkelijke sector

Hier ligt een taak voor iedereen die actief is in deze, volop in beweging zijnde, sector. Met elkaar kunnen we voor aantrekkingskracht zorgen, zodat jongeren en zij-instromers enthousiast worden om deel te nemen aan al die maatschappelijke uitdagingen. Bouwers kunnen het laten zien. Natuurlijk is de wereld van de bouwplaats niet zomaar te betreden, maar hoe mooi is het als we van de digitalisering meer gebruik maken en de omgeving en geïnteresseerden een inkijk geven in wat er allemaal gebeurt tijdens de uitvoering. Zodat mensen kunnen zien en meebeleven hoe prachtige gebouwen, wegen, bruggen, tunnels, viaducten en woonwijken uit de grond rijzen. Toekomstige collega’s die via social mediakanalen vertellen over hun werk, alle uitdagingen, oplossingen en het plezier dat zij dagelijks met hun veelzijdige collega’s beleven.  

Goede voorbeelden…

… die zijn er zeker. Bij Bewuste Bouwers tellen we er vanaf 1 januari 2020 al meer dan 140, ook op het gebied van wervingsacties. Daar bovenop hebben we nog eens 20 Best Practices gesignaleerd op bouwprojecten. Allemaal innovatieve ideeën van medewerkers op de bouwplaats; slim, vaak voordelig en met veel effect. Deze cases delen we dan ook breed, zodat het wiel niet telkens opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Medewerkers van zo’n bouwteam zetten wij graag in het zonnetje. Erkenning en waardering, dat is wat we allemaal nodig hebben, maar zeker de #doorwerkers die dagelijks laten zien dat ze meedenken en meedoen om zichtbaar te maken dat je veel kunt maken in de bouw en dat het een fijne plek is om in te werken.

Bewust waarderen = bereik genereren

Dat is dan ook de oproep aan alle bouwers. Geef de medewerkers waardering wanneer zij dat verdienen. Dat zijn de mensen die in hun vrienden- en familiekring anderen kunnen motiveren om ook voor onze mooie sector te kiezen. En zo kunnen we een begin maken met nieuwe aanwas van vakmensen in 2021. 

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.