#Bouwsector

‘BIM biedt bouw business’

Bouwbedrijven zijn onvoldoende in staat om zich staande te houden in de huidige economische omstandigheden. Ze moeten sneller en innovatiever in kunnen spelen op de sterk veranderende marktvraag. Het concept BIM ontwikkelt zich op dit moment als het antwoord.

Dat concluderen ABN AMRO en Bouwend Nederland in het marktonderzoek ‘BIM biedt bouw business’. Vooral middelgrote bouwbedrijven moeten zich verbreden met behulp van BIM als zij willen overleven, aldus het onderzoek dat onder ruim 250 bouwbedrijven is verricht. Het onderzoek schetst hoe BIM niet alleen kan resulteren in kostenverlaging, maar ook in  omzetverhoging. Het geeft aan hoe nieuwe producten en diensten worden geïmplementeerd en wat de effecten zijn op de interne organisatie van bouwers. Het is voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre BIM leidt tot een nieuwe klantbenadering en een sterkere marktpositie van bouwbedrijven.

De cijfers in het onderzoek liegen er niet om. BIM zou dé oplossing zijn voor de Nederlandse bouwsector. Maar liefst 30 procent van de BIM-gebruikers geeft aan dat zij zelfs tijdens de economische crisis marktaandeel hebben gewonnen dankzij BIM. Het zijn echter vooral de grotere bedrijven die BIM omarmen; 27 procent van deze bedrijven beproeft de voordelen van BIM al langer dan drie jaar. Nog eens 22 procent is in de afgelopen drie jaar gestart met deze werkwijze. In totaal maakt dus bijna de helft van de grote bouwbedrijven gebruik van BIM. Dit percentage ligt voor de middelgrote bouwers fors lager: op 28 procent. Uitvoerende bouwbedrijven werken er nog nauwelijks mee. Zij beschouwen BIM als een kostbare software-investering die gepaard gaat met veel organisatorische veranderingen. De toegevoegde waarde van BIM is bij deze groep nog onderbelicht.

Beter, sneller, kosteneffectief en betrouwbaar

De koplopers zijn echter eensgezind over de voordelen. Visualisatie met 3D-BIM vergemakkelijkt de communicatie met klanten, gebruikers en omwonenden en helpt verwachtingen te managen. Hierdoor zijn opdrachtgevers in staat sneller goed onderbouwde besluiten te nemen. Bovendien is sprake van een betere interactie tussen partners en leveranciers. Doordat hierdoor de kans op fouten kleiner is, dalen de faalkosten in de realisatiefase en nemen professionaliteit, kwaliteit en werkplezier toe. Efficiëntere processen leiden tot kortere doorlooptijden en kunnen bouwers onderscheiden op toegevoegde waarde in plaats van op capaciteit en prijs. Zo kunnen zij opdrachtgevers meer zekerheid bieden over prestaties, prijs en levertijd. Bovendien verdienen investeringen in BIM zich al in enkele jaren terug.

Het volledig onderzoek is hier te downloaden. Hoe zijn uw ervaringen met BIM? Reageer!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.