#Bouwsector

BIM-software voor kozijnen

3d modelleren van het kozijn in BIM (foto Construsoft)

De kozijnindustrie kan eindelijk 3D modelleren en produceren met behulp van één totaalpakket voor BIM. Construsoft presenteerde haar nieuwe software op de Bouwbeurs. Met het automatisch genereren van 3D kozijnen in een BIM vult de softwareleverancier een hiaat op in het digitaal ontwerpen van kozijnen.

De timmerindustrie bleef tot op heden achter op de ontwikkelingen van 3D en BIM. Er was simpelweg geen BIM-software beschikbaar voor deze branche die het gehele proces van 3D ontwerpen, calculeren, werkvoorbereiding en machine-aansturing dekte. Onder druk van bimmende aannemers gingen enkele kozijnfabrikanten aan de slag met BIM, maar de werkvoorbereidingssoftware was nog steeds gebaseerd op 2D, terwijl in Revit 3D kozijnen werden gemodelleerd. Deze ambivalente aanpak werkt faalkosten in de hand, omdat er veel dubbele werkzaamheden worden gedaan en werkprocessen niet verkort worden.

Met de software van Construsoft zijn deze gebreken verleden tijd. “Wat je ziet op het scherm, krijg je ook in de praktijk”, zegt productmanager kozijnsoftware Erwin Meijers van Construsoft. Dynamische componenten zoals hang- en sluitwerk, spouwlatten, folies, onderdorpelsystemen en glasinstellingen worden automatisch mee-gemodelleerd in 3D. Daarnaast creëert het programma makkelijk 3D doorsnedes van kozijnen die een strakke aansluiting met het bouwkundig kader mogelijk maken. Alle noodzakelijke calculaties voor bouwfysische berekeningen (ventilatie en isolatie) en maatvoeringen worden vanuit het BIM gegenereerd. De BIM-data is productiegereed voor de timmerfabriek die snel schaaf-, contramal- en afkortstaten kan maken.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Inmiddels is de software uitvoerig getest bij een aantal kozijnleveranciers om het softwareprogramma te perfectioneren. Bekijk hier een instructievideo.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.