#Bouwsector

Blog: Een goede verbinding met de buurt levert een bouwer veel op

Bouwen lijkt steeds complexer te worden; compactere werkterreinen, kwetsbare natuur en het moet ook nog eens sneller, beter en minder milieubelastend. Tegelijkertijd wordt de “buurt” mondiger, met de inzet van sociale media zijn buurtbewoners sneller gegroepeerd en stellen ze zaken, al dan niet terecht, eerder ter discussie. Het belang van een goede verbinding met de omgeving van je bouwplaats wordt steeds belangrijker. En het lijkt zo eenvoudig, een startbrief sturen en wat borden ophangen, maar een goede verbinding bewerkstelligen is niet zo eenvoudig. Dat kost tijd! Gelukkig kan een echte vakman als geen ander een sterke verbinding maken.

Goede verbinding

Op de Lagere Technische School leerde ik verschillende houtverbindingen te maken, bijvoorbeeld de halfhoutverbinding, de pen-en-gatverbinding en de verborgen pen-en-gatverbindingen. En vergeet de liplas en zwaluwstaarten niet. Destijds maakte mijn leraar duidelijk: hoe sterker de verbinding, hoe sterker het geheel. Omdat er meer samenhang is en de constructie echt wel tegen een stootje kan. Het maken van een zwaluwstaartverbinding kost bijvoorbeeld meer tijd dan een halfhoutverbinding, maar het levert zoveel meer op in gebruik (ook qua tijd). Het loont dus om te investeren in een goede verbinding.

Bouwen doe je samen

Dit bleek ook maar weer toen ik mijn vader, die hoofdopzichter in de bouw was, vroeger laat in de avond nog zag schetsen bij ons thuis. Hij was altijd op zoek naar een oplossing waar alle uitvoerende partijen achter konden staan. Hij nam de tijd om de juiste verbinding te vinden. Niet alleen in samenwerking, maar ook om onderdelen beter op elkaar te laten aansluiten, de (natte) knopen te verbinden. Dat kostte hem meer tijd, maar de winst was ook vele malen groter.

Bouwen doe je samen in en met de buurt waar je te gast bent. En hoe verleidelijk het ook is om een quick win (halfhoutverbinding) toe te passen, zou ik je willen uitdagen om hier zorg, aandacht en tijd aan te besteden (zwaluwstaart). Met een sterke verbinding met je omgeving kan je beter een tegenslag opvangen met elkaar. Het eindresultaat zal gedragen worden door eenieder, en bij een volgende klus herinnert men zich die “vakman” die niet alleen zijn vak verstaat, maar ook oog heeft voor de zaken eromheen.

Betrokkenheid bij de buurt

De betere Bewuste Bouwer kent het belang van goede verbinding met zijn stakeholders en de omgeving waarin hij “tijdelijk” te gast is. Door te investeren in goede communicatie en betrokkenheid bij de buurt, ontstaat een betere verbinding met de buurt. Dat zien wij ook steeds vaker terug in de meldingen op www.verbeterdebouw.nl. Naast het meedenken en waarschuwen voor mogelijke problemen, worden ook meer complimenten uitgedeeld. Laatst ontvingen wij er één over de uitstekende informatievoorziening naar de omgeving. Dan blijkt maar weer wat een goede verbinding oplevert.

Jan Koers is directeur bij Bewuste Bouwers, brengt theorie in praktijk. Onze drijfveer is om vakmanschap en professionaliteit zichtbaar te maken door kennis en ervaringen te delen en te stimuleren. Het effect: een imago dat zich continu blijft verbeteren. Lees alle blogs van Jan Koers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.