#Bouwsector

Blog: Kan de borger dit echt vragen?

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

In mijn vorige blog heb ik een aantal voorbeelden gegeven van wat een kwaliteitsborger zoal kan vragen als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ingaat. Wij ervaren dat nu al tijdens de oefenprojecten en onlangs mocht ik weer twee projectevaluaties bijwonen. Daarnaast heb ik vorige week ook een reactie gehad op mijn blog.

Bij een klant van ons kwam een projectleider met Aannemer aanzetten en vroeg mij: “Kan de kwaliteitsborger dit echt vragen?” Ik zei: “Ja, en nog veel meer, dus bereid je maar voor.” Verder wil ik ook weer een oproep doen aan partijen om ervaringen en kennis te gaan delen. Ik heb afgelopen tijd weer gehoord dat zowel omgevingsdiensten, borgers als aannemers het idee hebben dat ze in hun eentje aan het pionieren zijn, maar er zijn natuurlijk meer deelnemers met de oefenprojecten bezig.

Kopersopties niet doorgerekend

Bij een recente projectevaluatie zagen we dat de kopersopties niet waren doorgerekend ten aanzien van de eisen uit het Bouwbesluit. Vaak worden de standaardwoningen wel doorgerekend op daglicht, ventilatie etc. Bij de kopersopties is dat niet altijd het geval en kan het gebeuren dat er bij de keuze van een uitbouw (waardoor er meer vierkante meters zijn) ook meer daglicht moet toetreden. ‘De gemeente vroeg hier nooit om’, horen wij veel bij oefenprojecten voor de Wkb en dat klopt!

De borger gaat vaak verder als het gaat om het Bouwbesluit en de zaken die je moet aantonen. Zo hadden we laatst een discussie bij een aannemer die wij ondersteunen, aan wie de borger vroeg of aangetoond kon worden dat er voldoende aan legionellapreventie was gedaan. Het ging hier om leidingwerk van koud/warm water en verwarming, dat door een verticale schacht liep. De schacht was al helemaal dicht en afgewerkt, dus dat was lastig aantonen en het ging ook weer om meerdere woningen.

Software werkt niet zoals beloofd

Er zijn borgers of instrumenten die een standaard app of software voorschrijven die je moet gebruiken bij een proefproject. Vaak wordt voorgespiegeld dat deze programma’s heel gebruiksvriendelijk zijn, communiceren met alle andere software en het werk makkelijker maken. Toch had ik onlangs weer projectleiders en uitvoerders aan tafel die erg teleurgesteld waren omdat programma’s niet deden wat beloofd was. De tip die ik kan geven is dat je zeker moet doorvragen en voorbeelden moet opvragen en/of een demo, zodat je kan ervaren of een en ander echt werkt.

Heeft u nog meer ervaringen, voorbeelden of vragen, deel ze dan alsjeblieft.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 4 – 2023.

Wat houdt de Wkb in voor jou?
De Wkb komt eraan per 1 januari 2024. Leer wat er verandert in jouw dagelijkse praktijk als aannemer. Volg de e-learning plus online sessie met docent Rens ten Hagen op woensdag 27 september of woensdag 18 oktober.
Claim hier je plek!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.