#Bouwsector

Blog: Met enthousiasme de kwaliteit borgen

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Na diverse keren uitstel gaat de Omgevingswet en daarmee de Wet kwaliteitsborging nu definitief in op 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft hiermee medio maart ingestemd. Afgesproken is dat verbouwprojecten, dus niet de nieuwbouw, nog een half jaartje meer respijt krijgen en dus waarschijnlijk halverwege 2024 onder de Wkb gaan vallen. Het uitstellen van verbouwprojecten is gedaan om niet in één keer te veel druk op het nieuwe systeem te leggen.

Tot zover de dienstmededeling want recent zijn wij weer gestart met een erg leuk oefenproject voor de Wkb. Het betreft hier een zeer grondige renovatie van een nogal excentriek huis op een mooie locatie. Het werk wordt uitgevoerd door een klein aannemersbedrijf dat met enkele specialisten het werk gaat uitvoeren. In technische zin gaat het bij dit project onder andere om funderingswerkzaamheden, de aanleg van een nieuwe begane-grondvloer, het vervangen van kozijnen, het isoleren van de schil en nieuwe installaties aanbrengen.  Een behoorlijke klus dus die ook in korte tijd geklaard moet worden.

Wat dit project zo leuk maakt voor ons is het enthousiasme bij de medewerkers om de gerealiseerde kwaliteit vast te leggen. Het zijn vakmannen pur sang en ze begrijpen het nut, en straks de noodzaak, van kwaliteitsborging. Uiteraard hebben wij dit weer op een heel praktische manier voorbereid.

In één oogopslag kunnen de mannen zien welke keuringen en foto’s er aangedragen moeten worden

Alles op één A4’tje

Voor de start van de werkzaamheden hebben we een overzichtelijke risicobeoordeling opgesteld waar een borgingsplan uitrolde op één A4. Dus in één oogopslag kunnen de mannen zien welke keuringen en foto’s er aangedragen moeten worden tijdens de bouw. Ook hebben we eenvoudige keuringsformulieren gemaakt die ze kunnen gebruiken. Alles zit in een mapje dat een vaste plek in de bouwkeet heeft. We hebben met de voorman afgesproken dat hij zijn bewijslast in een digitale omgeving uploadt en vooral dat laatste  vinden ze prachtig omdat het heel eenvoudig via de telefoon kan.

Tijdens de bouw houden wij regelmatig telefonisch contact en we gaan een paar keer op inspectie. Tijdens de inspectie lopen we samen het borgingsplan en de bewijslast door. Daarnaast kijken wij dan ook met een extra paar ogen naar de gerealiseerde kwaliteit op de bouw. Deze rondgangen creëren enthousiasme bij zowel mijn medewerkers als de mannen op de bouw en dat is mooi om te zien!

Deze column is eerder gepubliceerd in Aannemer 02-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.