#Bouwsector

Blog: Omdenken met emissieloos materieel

Anneke Witte

Steeds vaker lees ik oproepen om ‘om te denken’. En hoewel iedereen omdenk-gedachten geestig, goed gevonden of spectaculair vindt, blijft het daar helaas vaak bij. Wat als we dat omdenken nu eens concreet proberen te maken aan de hand van een casus? Laten we voor het gemak het verminderen van de CO2-uitstoot nemen. Zou omdenken dan daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan die ambitie vanuit de bouw?

Emissieloos materieel

Er wordt behoorlijk geïnvesteerd door aannemers in emissieloos materieel. De één laat trots de elektrische trekker zien, de ander zijn kraan of sjofel. Naast het gebruik ervan, zijn ook onderhoud en opslag benodigd. Toch heeft bij lange na niet elke aannemer zijn hele materieelpark kunnen vervangen. Sommigen hebben daar in deze tijd ook niet direct de middelen voor. Wat kan dan wel?

Faciliterende opdrachtgever

Doorgaans worden opdrachten door publieke opdrachtgevers verstrekt aan partijen die vooral voldoen aan de wensen van die betreffende opdrachtgever, zonder dat deze zich er zelf al te veel voor hoeft in te spannen. Als we dat nu eens omdraaien. De opdrachtgever, stel: een gemeente, zorgt zélf voor het hebben en inrichten van een loods met een voorraad elektrisch materieel. Een zogenoemde ‘Gemeente Hub’.

Om in en rondom de stadskern emissieloos te kunnen bouwen, stelt de gemeente emissieloos materieel beschikbaar, evenals oplaadvoorzieningen. Daarmee stelt de gemeente partijen in staat te concurreren op vakkennis, waardoor kleinere aannemers ook meer kans maken om een aanbesteding te winnen. Een faciliterende opdrachtgever die de verantwoordelijkheid neemt om samen de problemen rondom CO2 op te lossen, dáár zou ik blij van worden.

Wie pakt hem op?

Om te kijken of hier handen en voeten aan gegeven kunnen worden, ben ik benieuwd naar een vervolg. Blijft het bij een leuke ‘omdenk-gedachte’? Of gaat een aantal partijen hier een mooie businesscase van maken? In elk geval is het uitgangspunt dat we gebaande paden bewust verlaten en de toekomst gezamenlijk vormgeven.

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.