#Bouwsector

Blog: Oud en Nieuw Vastgoed

Anneke Witte

Op 5 mei werd Bevrijdingsdag gevierd. Nu is dat niet uniek, we doen dat vrijwel elk jaar. En in mijn woonplaats wordt daar veel aandacht aan besteed. Er is sprake van een heus tentenkamp waar veteranen hun intrek nemen. In de binnenstad gaan we met elkaar terug in de tijd. Gevechten worden nagespeeld, legervoertuigen rijden door de straten, soldaten marcheren en de lokale bevolking kleedt zich geheel in de modestijl uit de periode ’40-’45. Het verzet laat zich dapper zien en doet pogingen om voedselbonnen te bemachtigen.

Wederopbouw

De oude gebouwen vormen het decor van dit toneel. Fier staan ze overeind, maar te zien is wel dat de tand des tijds soms heeft toegeslagen. Ruimtes tussen de gebouwen waar eerder de sloopkogel gaten heeft geslagen en waar de grond inmiddels in het bezit is van projectontwikkelaars. Maar het bouwproces verloopt traag. Toch zullen ook hier straks mooie gebouwen verschijnen, voorzien van alle comfort en moderne gemakken. En net als na de Tweede Wereldoorlog, staan we ook nu weer voor grote bouwopgaven en minstens net zoveel uitdagingen.

We konden het toen en we kunnen het nog steeds

De sector is flexibel en kan grote dingen tot stand brengen. Als we om ons heen kijken en zien wat er allemaal gebouwd is en wordt, dan kunnen we met elkaar constateren dat er veel mogelijk is. Natuurlijk lopen we tegen problemen aan, hebben we voldoende middelen en mogelijkheden nodig, maar als die seinen eenmaal op groen staan, dan gaan we er ook tegenaan en zien we in korte tijd de mooiste bouwwerken verschijnen.

VastGoed

Door de jaren heen zijn we ook wat veeleisender geworden. We zijn verwend met comfort, mobiliteit en beschikbaarheid van alles wat we nodig denken te hebben. En we hebben haast. Dan is het goed om af en toe even te reflecteren en te bedenken wat we nodig hebben. Elkaar, een beetje begrip, tevredenheid met wat we wel kunnen bereiken, een gedeelde toekomstvisie en mooie voorbeelden. En als we elkaar weten te vinden, dan komt het Vast Goed.

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.