Partnercontent
#Bouwsector

Bouw moet rekening houden met droogte

Dat de klimaatverandering voor problemen zorgt op tal van vlakken is bekend. Dat particulieren en bedrijven een zonnepaneel-installatie of warmtepomp installeren is een stap in de goede richting, maar die maatregelen helpen niet direct om problemen met huidige constructies door de droogte te voorkomen. Hier is een taak weggelegd voor de bouwbranche.

Gevolgen van de klimaatverandering

Bij de verandering van het klimaat krijgt Nederland met twee extreme weertypes te maken. Enerzijds meer hoosbuien, waardoor er veel te veel water in korte tijd valt en lastig is op te nemen door het riool. Anderzijds gaat Nederland veel vaker te maken krijgen met lange droogteperiodes. De afgelopen jaren is dit al enkele keren voorgekomen, met twee tot drie hittegolven in één zomer. Lokale overheden richten zich met hun maatregelen vooral op het teveel aan water, zoals betere riolen en groene gebieden die regenwater veel beter verwerken. Steeds meer gemeenten stellen ook een subsidie ter beschikking voor inwoners die een groendak aanleggen. Een groendak houdt het water veel langer vast, neemt een gedeelte van het water op en het restant wordt geleidelijk naar het riool afgevoerd. Veel maatregelen tegen de droogte beperken zich vaak tot dijkbewaking en versteviging van dijken. Maar langdurige droogte veroorzaakt ook een sluimerend gevaar voor de bestaande bouw.

Gevolgen van langdurige droogte

Waar overheden en de bouw nog te weinig rekening mee houden, is aantasting van funderingen aan bestaande woningen. Vooral onder woningen van voor 1970 zijn houten funderingspalen gebruikt. Gemiddeld kunnen deze funderingspalen 3.500 tot 4.000 dagen droog staan, voordat ze aangetast worden. Met de huidige droogteperiodes klimt het aantal droogtedagen hard en is er een risico dat de palen sneller gaan rotten. Dit is een sluimerend proces, wat pas over enkele jaren goed zichtbaar gaat worden. Vooral woningen die gebouwd zijn op klei- en veengrond lopen extra risico. Deze grondsoorten zijn gevoelig voor bodemdaling bij droogte. Naast aantasting van de fundering, zijn er ook risico’s op andere problemen, zoals een riool dat verzakt en uiteindelijk kan een volledige woning zelfs verzakken.

Hoe rekening te houden met droogte?

Het is aan de bouw om rekening te houden met de toekomstige droogteperiodes bij woningen die nog gebouwd gaan worden. Tot 2040 moeten er minimaal een miljoen nieuwe woningen worden gebouwd, dus waarom niet alvast klimaatbestendig bouwen, ook tegen droogte? Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het ontwerpen al rekening te houden met het bouwen van infiltratieriolen. Deze riolen vangen regenwater op en kunnen een kurkdroge bodem van vocht voorzien. Ook wegen kunnen worden opgehoogd met ophoogmaterialen die minder gevoelig zijn om te krimpen of te verzakken. Deze maatregelen zorgen ervoor dat vooral klei- en veengrond niet meer daalt en dit kan in de toekomst grote schade aan woningen voorkomen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.