#Bouwsector

Bouw moet verjongen

De bouwsector vergrijst sneller dan andere sectoren. Digitalisering en industrialisering leiden tot een nieuwe rolverdeling en andere functies. De bouw wordt steeds meer een sector voor hoogopgeleiden. Dit zijn drie conclusies die ABN AMRO trekt in het rapport ‘Anders denken, anders doen; De toekomst van personeel in de bouwsector’.

De bouw wordt harder getroffen door de vergrijzing dan andere sectoren. Niet alleen stijgt de gemiddelde leeftijd sneller dan het landelijk gemiddelde, ook het aantal jongeren is in de afgelopen jaren sterk gedaald. De bouw is hard geraakt door de crisis, waardoor de sector geen aantrekkelijk perspectief voor jongeren bood. Tussen 2009 en 2015 daalde het aantal werknemers tussen 15 en 25 jaar met 45 procent, terwijl het aandeel 55-plussers steeg van 16 naar 20 procent. ABN AMRO verwacht dat over tien jaar 18 procent van de huidige werknemers de 65 is gepasseerd. Over twintig jaar is dat zelfs 45 procent. Gezien de verwachte groei van de bouwproductie, vooral in de woningbouw en duurzame renovatie, zijn op korte termijn meer werknemers nodig. ABN AMRO denkt dat het aantal banen hierdoor tot en met 2017 met 15 procent kan stijgen. Hoewel de bouw dringend personeel nodig heeft om aan deze groeiende vraag te voldoen, stijgt het aantal nieuwe medewerkers niet even snel mee.

Nieuwe technologie

De bouw staat volgens ABN AMRO aan de vooravond van grote veranderingen die veel invloed hebben op de arbeidsmarkt. Door de industrialisering zullen steeds meer bouwwerkzaamheden geautomatiseerd in fabrieken plaatsvinden in plaats van door vakmensen op de bouwplaats. Digitalisering speelt ook een steeds grotere rol in het bouwproces. Nieuwe technologie – zoals het Internet of Things, drones en 3D-printen – doen hun intrede. In dit segment zal hierdoor steeds minder behoefte zijn aan gespecialiseerde vakmensen.

Beter samenwerken

De rollen in het bouwproces veranderen en er is personeel nodig dat beschikt over andere competenties dan voorheen. Hierbij krijgen vooral de soft en tech skills van werknemers meer aandacht. Zo moeten werknemers in de bouw beter samenwerken, zich flexibeler opstellen en met complexe installaties en IT-processen omgaan. Het werken met prefab, robots en 3D-printers vraagt om andere vaardigheden dan traditionele bouwers en installateurs gewend zijn. Ook denkt ABN AMRO dat meer hoger opgeleiden nodig zijn om zulke IT-gerelateerde taken op zich te nemen. Veel functies bestaan nu nog niet, maar zullen er volgens ABN AMRO binnen vijf jaar wel zijn. Hierbij gaat het niet alleen om functies voor mensen die kunnen programmeren en connectivity tot stand brengen, maar ook om het slim beheren en exploiteren op basis van gebouwdata.

Het rapport is hier te downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.