Bouwen aan een andere cultuur
In het project Kennispartner ondersteunt SBRCURnet koplopers in de bouwsector met vooruitgang op het gebied van duurzaamheid, samenwerken en continue competentieontwikkeling. Op 27 november is er een bijeenkomst in Dordrecht waar zij hun ervaringen delen.
Hoe verkoop je duurzaamheid aan een particulier?’ ‘Bouwen met hernieuwbare materialen.’ ‘Luchtdicht en razendsnel bouwen.’ ‘Hoe pas je kwaliteitsborging toe?’ Dit zijn niet zomaar vier lukrake kreten, maar namen van lopende kennispartnerprojecten van SBRCURnet en niet toevallig allemaal razend actuele issues in de bouw. Ambitieuze projecten van koplopers in de bouw die worden ondersteund en de moeite waard zijn om te delen met de hele sector via websites, webinars en kennissessies.
Het doel van het ondersteunen van deze koplopers is om “bepalers in de bouw te laten zien dat er al heel veel mooie dingen gebeuren”, aldus Gerrit de Heer, projectmanager bij SBRCURnet, onlangs tijdens het webinar ‘Anders werken, anders leren in de bouw’ (hier terug te kijken). Mooie dingen op het gebied van duurzaam bouwen, samenwerken en continue competentieontwikkeling. “Dat zijn de issues die ertoe doen.”
Kennispartner
Het project Kennispartner is opgezet door SBRCURnet en het O&O-fonds voor de bouw. Het achterliggende idee is niet weer de adviseur in boekjes en publicaties te laten vertellen hoe het allemaal moet. Nee: bouwbedrijven begeleiden tijdens projecten, hen ondersteunen met kennis en kunde en hen vervolgens ook inschakelen bij allerlei sessies en publicaties om de rest van de sector mee te krijgen. Dat is het recept van deze aanpak. “Wanneer de praktijk spreekt, dan landt dat het beste”, is de ervaring van Gerrit de Heer.
Koplopers
Wat zijn nou koplopers? Op basis van 70 tot 80 bedrijven die SBRCURnet de afgelopen jaren heeft begeleid in allerlei innovatietrajecten, weet hij daar wel iets over te zeggen. “Belangrijk kenmerk is dat deze bedrijven intrinsiek gemotiveerd bezig zijn met vernieuwingen bij thema’s als duurzaamheid, klantgerichtheid, samenwerken, borging van competentieontwikkeling. Intrinsieke motivatie betekent dat het vanuit henzelf komt. Iedereen wil vanuit zichzelf goed doen. Dat zie je terug bij deze bedrijven: je hoort het woordje ‘moeten’ niet zo vaak, deze bedrijven wíllen iets. Koplopers willen graag altijd de nieuwste kennis en knowhow implementeren, dat is ook een kenmerk.”
Volgens onderzoeken valt 5 à 6 procent van de bedrijven in de bouw in de categorie koploper. “Als we nu in staat zouden zijn om dat naar 15 tot 20 procent te genereren, dan ontstaat er vanzelf een cultuuromslag naar een sector die gefocust is op de vernieuwing die nodig is in de bouw. Dan krijg je als sector ook meer vertrouwen van opdrachtgevers”, aldus De Heer.
Hart van Groenewoud
Het eerste Kennispartner-project, dat tevens dienst deed als case in het al genoemde webinar, was Hart van Groenewoud van VORM Bouw. Dat is inmiddels opgeleverd. VORM was hier op zeven terreinen bezig met vernieuwing op de bouwplaats. Zo is onder meer ingezet op honderd procent afvalscheiding, betere
veiligheid en een hogere medewerkertevredenheid door meer coachend in plaats van directief leiderschap van de uitvoerder.
Hoe ziet de begeleiding van SBRCURnet eruit bij een dergelijk project? Gerrit de Heer: “We brengen in kaart wat er al is, maar vooral ook wat men wil en wat er daarom binnen een organisatie nodig is. We fungeren als extern klankbord. Op bepaalde trajecten ontstaan tijdens zo’n project kennislacunes. Daar is behoefte aan specifieke kennis. Daarin begeleiden we. We hebben zelf zeker niet alle kennis in pacht, maar we beschikken wel over een groot netwerk dat de benodigde expertise heeft.”
Bijeenkomst
Inmiddels zijn er meer dan twintig van dit soort Kennispartner-projecten met SBRCURnet opgestart. Er wordt continu aandacht geschonken aan kennisdeling met de sector en tussen de koplopers onderling. Tijdens de koplopersbijeenkomst op 27 november in de Duurzaamheidsfabriek Dordrecht komen de huidige kennispartnerproject-deelnemers en andere koplopers bij elkaar om met name kennis en ervaring te delen over duurzaamheid, samenwerking en vooral continue competentieontwikkeling. Het centrale thema is de lerende organisatie waarbij kennis en ervaringen delen een belangrijke basis is. Ook komen diverse Kennispartnerprojecten aan bod. Meer informatie over het programma en aanmelden kan hier.
Beeld: Roel Dijkstra, SBRCURnet
Dit artikel is verschenen in de Aannemer van oktober 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.