#Bouwsector

Bouwen aan veiligheid via app

Wolters ontsluit onder meer de toolboxmeetings via een eigen app.

Bij een fysieke toolboxmeeting landen de veiligheidsinstructies niet altijd goed bij de bouwplaats-medewerkers. Om ze bewust te maken én te houden ontwikkelde Wolters Vastgoedonderhoud als alternatief de digitale toolbox in de vorm van een app.

Ook medewerkers van een vastgoedonderhoudsbedrijf zien dagelijks veiligheidsrisico’s op de bouwplaats. Om ze daarvan bewust te maken, krijgt iedereen volgens de VCA-norm tien keer per jaar een toolboxmeeting over deze risico’s. Een veiligheidsadviseur geeft dan inzicht in een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld werken op hoogte en hoe de bouwplaatsmedewerkers met die gevaren dienen om te gaan. “Op de bouwplaats komt de boodschap helaas niet altijd goed over. Dat kan natuurlijk niet, aangezien we ze juist bewust willen maken en houden van de risico’s die ze lopen”, zegt directeur Gert-Jan Wolters. “Daarom ontsluiten we de toolboxmeetings via onze app die we al tien jaar geleden hebben laten ontwikkelen voor in eerste instantie de urenregistratie.”

Enthousiaste reacties

Een keer per maand wordt de medewerker op zijn mobiel of tablet via een pop-up venster aan een toolboxmeeting herinnerd. Elke keer staat een ander veiligheidsthema centraal, zoals veilig een steiger opbouwen, het dragen van pbm’s of de omgang met gevaarlijke stoffen. De bedoeling is dat hij de instructietekst leest en de bijbehorende vragen beantwoordt. De gebruiker kan alleen de vragen beantwoorden als hij de tekst heeft gelezen. Bovendien moet hij eerst inloggen. Zo is Wolters ervan verzekerd dat het personeel de veiligheidsinstructies daadwerkelijk heeft doorgenomen.

Wie de meerkeuzevragen heeft beantwoordt, krijgt een registratie dat hij de kennis tot zich heeft genomen. Wie een toolboxmeeting niet invult, kan niet verder in de app. “In het begin was het digitaal werken wennen voor iedereen”, erkent Wolters. “Een enkeling moet je achter de broek aanzitten om de toolbox door te nemen, maar over het algemeen reageert iedereen enthousiast op de app. Wat de toolboxmeetings betreft: het gaat om twee pagina’s tekst met plaatjes. De meest relevante informatie staat erin. Onze HRM-medewerker zet de content elke maand op de app.”

Wolters Vastgoedonderhoud in een notendop
Wolters Vastgoedonderhoud uit Deventer is gespecialiseerd in schilderwerken, gevelrenovatie, klein- en grootschalig onderhoud, monumentaal onderhoud en ambachtelijke technieken. Circa 150 man personeel werkt door het hele land. Het familiebedrijf, dat al ruim 85 jaar bestaat, heeft ruime ervaring met onderhoud conform de methodiek van resultaat gericht samenwerken (RGS), waarbij contracten voor een langere periode worden afgesloten.

Happiness-meter

De bedrijfsapp wordt niet alleen benut voor urenregistratie en toolboxmeetings. De laatste jaren zijn het bedrijfsnieuws, een smoelenboek en diverse certificaten en documenten, zoals PISA-bladen, aan de app toegevoegd. Een bijzondere applicatie is de zogeheten happiness-meter. Dit is een soort thermometer van de gemoedstoestand van het personeel. Iedere gebruiker kan via een smiley aangeven hoe hij zijn werkweek ervaren heeft. “Onze medewerkers werken door het hele land, waardoor er minder ruimte is voor informeel persoonlijk contact”, zegt Wolters. “Op deze manier blijven we op de hoogte. Zo nodig kunnen we contact zoeken met iemand die niet zo lekker in zijn vel zit of te maken heeft met een probleem op het werk.” De volgende applicatie die eraan zit te komen betreft de werkplek – inspectie.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Bouwspecial Werkkleding en Veiligheid 2018.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.