#Bouwsector

Blog: Bouwen voor de toekomst of uitvoeren wat in het verleden is bedacht?

Bij Bewuste Bouwers worden dagelijks nieuwe projecten aangemeld. Ik zeg nieuw, omdat deze vaak nog moeten opstarten in de uitvoering. En dan zijn we natuurlijk reuze benieuwd naar wat er gebouwd wordt, voor wie en waarom. Het ‘wat’ zien we aan de scope. Vaak zijn dat mooie en functionele objecten. Tegelijk realiseer ik mij dat er vaak een enorme voorbereiding en plannenmakerij aan vooraf is gegaan.

Zo zijn locaties gezocht, bestemmingsplannen gewijzigd of aangepast, en is gekeken naar het aantal gebruikers, nieuwe bewoners, etc. Dat kost tijd, vaak jaren van worstelen door procedures om groen licht te krijgen.

Dan is het eindelijk zover; het project wordt aanbesteed en gegund aan de bouwer. De werkvoorbereiding start en afspraken worden gemaakt, onderaannemers geselecteerd, materieel ingepland, materialen ingekocht en financieringen geregeld. Ook dat vraagt tijd.

Nu rijst de vraag: hebben we die tijd nog in een veranderende samenleving?

Dat behoeften en omstandigheden veranderen, weten we inmiddels. Dat we regelmatig met een crisis te maken krijgen, ook. Lastiger is het in te schatten wanneer zo’n crisis optreedt en wat de gevolgen daarvan zijn. Naast COVID-19 hebben we ook te maken met PAS, PFAS, stikstof, het klimaat, energie, en nog wat aanleidingen die de wereld op zijn kop zetten. Die zaken zorgen voor veranderingen in toekomstige behoeften. De politiek laat ons weten waar we ons aan te houden hebben.

Maar past het huidige systeem nog bij wat NU nodig is?

Achterhaalde concepten

Ik vraag mij af of we nu echt toekomstbestendig aan het bouwen en investeren zijn, of dat we uitvoeren wat we een paar jaar geleden, met de kennis van toen, hebben bedacht. En of beleid, wet- en regelgeving wel aansluiten bij wat we voor de toekomst nodig hebben.

  • Zijn bijvoorbeeld de windmolens en de warmtepompen van nu, wat we in 2030 en daarna nodig hebben?
  • Zijn we voldoende flexibel ingericht om tijdens de uitvoeringsfase van projecten nog innovaties toe te laten?*
  • Hebben we criteria bedacht met elkaar?
  • Is het onderwijs daarin meegenomen, zodat we in de toekomst ook de nodige vakmensen met de nodige vakkennis op en om de bouwplaats hebben?

Laten we dát gesprek voeren met elkaar en laat de bouwsector een prominentere positie nemen hierin. De sector faciliteert tenslotte de toekomstige maatschappij en is daarmee een evidente schakel naar de toekomst!

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.