#Bouwsector

BouwKennis: 71.500 nieuwbouwwoningen in 2021

71.500 nieuwbouwwoningen worden er in 2021 opgeleverd. Dat is althans de verwachting. De komende jaren stijgt dat aantal. Voor de woningbouw staan de seinen namelijk op groen, blijkt uit de meest recente nieuwbouwramingen van BouwKennis.

Vorig jaar daalde de nieuwbouwproductie nog van 70.700 naar 69.300 woningen. De afname kwam vooral door uitstel en afstel van projecten die laat in het proces niet aan de stikstof- en/of PFAS-eisen bleken te voldoen of op verkeerde gronde een milieuvergunning hadden gekregen. Nadat de belangrijkste hobbels in de vergunningverlening waren verholpen, is de vergunningverlening in november 2019 met meer dan een kwart gegroeid, tot ruim 74.000 stuks. Dat biedt een solide voedingsbodem om de nieuwbouw de komende jaren verder te laten groeien. BouwKennis gaat ervan uit dat er in 2021 circa 71.500 nieuwbouwwoningen zullen worden opgeleverd. In 2022 wordt een toename verwacht  tot 74.000 stuks.

Pas op de plaats

De groei van de woningnieuwbouw wordt voornamelijk gerealiseerd door bouwers voor de markt, corporaties doen in 2022 een pas op de plaats. Momenteel zwakt hier de vergunningverlening af, wat mogelijk medeveroorzaakt wordt door de trage kabinetsformatie. De impact van Rijksbeleid op de corporatiesector is groot. Het lijkt erop dat veel corporaties ervoor kiezen de nieuwe beleidslijnen af te wachten in plaats van projecten in uitvoering te nemen. De bouw door particulieren zelf (eigenbouw) stabiliseert de komende jaren.

Appartemententrend

Het aandeel meergezinswoningen in de woningbouw heeft de afgelopen jaren een prominente plek ingenomen. Het ontwikkelen van appartementen is populair, vooral ingegeven door het overheidsbeleid dat gericht is op binnenstedelijke bouw. Het aantal hoogbouwplannen in de grotere gemeenten is de afgelopen jaren flink gegroeid. De appartemententrend sijpelt ook door naar middelgrote steden. Daardoor zal het aandeel van meergezinswoningen in de woningbouw in de komende jaren volgens BouwKennis rond of iets boven de 40 procent uit gaan komen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.