Fabrikanten van gebakken bouwmateriaal zien zich de komende jaren gesteld voor een ingewikkelde transitie- en innovatieopgave. Tegelijk maken zij zich zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de bouweconomie. ‘Tijdige onderkenning van het laat cyclische karakter van de bouweconomie is nodig om stagnatie te voorkomen,’ aldus KNB-voorzitter Han Noten bij de presentatie van het Jaarverslag 2019 van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB).
Gemengd beeld
Ondanks een robuuste groei van de totale bouwproductie daalde de afzet van de Nederlandse metselbaksteen in 2019 (-6%). Deze daling was deels export-gedreven (-10%) door onduidelijkheid rond de Brexit. Deels ook is de daling gevolg van andere factoren zoals de beleidsimpasse rond stikstof en PFAS. Vooral in de tweede helft van 2019 beïnvloedde dit de totale binnenlandse afzet metselbaksteen negatief (-4%). De markt voor keramische dakpannen en voor keramische tegels ontwikkelde zich in 2019 positief. Ook de afzet van de gebakken klinker groeide (2%).
Zorg
Ondertussen hebben de fabrikanten van bouwkeramiek zorg over de gevolgen van de huidige coronapandemie. ‘’Het voelt als dansen op een vulkaan’’, aldus KNB-directeur Ewald van Hal. ‘’Het tijdig onderkennen van het laat-cyclische karakter van de bouw, inclusief bouwmaterialenindustrie, is nodig om de bouw aan de gang te houden. Dat dient het belang van woningzoekenden maar ook van de nationale economie als geheel: iedere euro in de bouw zijn er drie elders in de keten, en dat nationaal’’.
Uitdaging
Het nationale Klimaatakkoord en de Europese Green Deal plaatsen de sector voor een ingewikkelde, langjarige transitie- en innovatieopgave. Deze is ingewikkeld omdat zonder klei en fossiele brandstoffen er geen bouwkeramiek kan worden geproduceerd, terwijl beide grondstoffen niet uitwisselbaar zijn voor ieder willekeurig alternatief. De sector heeft ambitie een herkende en erkende bijdragen te leveren aan stikstofreductie, energietransitie en circulariteit.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.