#Bouwsector

Bouwkwaliteit, maar dan anders

Beeld: BouwKwaliteit Plus

Toezicht op de bouw moet anders, vrijwel niemand is het daar mee óneens. Echter of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) hiervoor moet gaan zorgen is geen vanzelfsprekendheid. De wet ligt al twee jaar in het voorportaal van de Eerste Kamer te verpieteren in een politiek steekspel. Wat moet er gebeuren als het de minister lukt om de Eerste Kamer te overtuigen? En wat als dit niet gebeurt?

Rondom deze vragen houdt BouwKwaliteit Plus op dinsdag 14 mei een bouwontbijtsessie van 7.00 tot 9.30 uur in Business Center Gemert.

Bouwkwaliteit

Het vertrekpunt van de ontbijtsessie is bouwkwaliteit. Maar wat bedoelen we daar mee? Kwaliteit zoals deze omschreven is in de Wkb is voornamelijk gerelateerd aan het Bouwbesluit. Voor een opdrachtgever of consument is dit geen kwaliteit maar een gegeven. Kwaliteit leveren volgens de waarde die de klant hieraan geeft gaat verder dan de Wkb.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Praktijk

Decennia lang hebben opdrachtgevers zelf de noodzakelijk bouwcontrole georganiseerd en betaald. Dit is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. De ingestorte parkeergarage in Eindhoven is één van de voorbeelden waarbij de opdrachtgever zelf geen toezicht heeft gehouden. Welke invloed heeft dit gehad? Is het verantwoord om de kwaliteitsborging bij de uitvoerende partijen te leggen?

Deze vragen komen aan de orde tijdens de ontbijtsessie. ‘Bouwtoezicht, maar dan anders’ gaat in op wat er anders moét als de wet kwaliteitsborging het licht ziet. Maar ook zonder deze wet gaat het nodige veranderen op het gebied van bouwtoezicht, merkbaar voor opdrachtgevende en opdrachtnemende partijen.

Sprekers zijn Eric Houtman (Vereniging KwaliteitsBorgers Nederland), Rob Plug (BubbleDeck) en Marcel Ponjée (BouwKwaliteit Plus).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.