#Bouwsector

Bouwplaatspersoneel EU zelfde loon

Bouwplaatspersoneel van buiten Nederland dat in ons land is gedetacheerd, ontvangt binnenkort hetzelfde loon als hun Nederlandse collega’s. Dat hebben de ministers van de Europese Unie besloten.

De nieuwe detacheringsrichtlijn moet binnen vier jaar in de hele unie en voor alle beroepen gelden. Werknemers uit de Europese Unie die elders te werk worden gesteld, moeten dan het loon krijgen dat geldt in het land waar wordt gewerkt. Meestal het cao-loon, maar minstens het minimumloon.

Bouwplaatspersoneel goedkoper

De werknemer kan voor de inhuurder nog steeds goedkoper zijn. Tot 24 maanden kunnen belastingafdrachten worden gedaan in het land van herkomst. Daarna gelden er afdrachten en regels van het gastland. Daarnaast wordt de pensioenafdracht niet in deze regeling meegenomen.

In de richtlijn is verder bepaald dat buitenlandse werknemers maximaal 12 maanden, met een verlenging van 6 maanden, gedetacheerd mogen blijven.

Met de detacheringsrichtlijn probeert de EU te bestrijden dat bijvoorbeeld Pools of Bulgaars bouwplaatspersoneel veel goedkoper via een uitzendbureau aan de slag gaat dan hun Nederlandse collega’s. De richtlijn gaat niet over zzp’ers; zij mogen immers hun eigen tarieven rekenen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.