#Bouwsector

Bouwsector aarzelt over biobased materialen: kwaliteit, prijs en kennis belemmeren toepassing

De bouwsector is nog huiverig over het aanbod, de kwaliteit en de prijs van biobased materialen. Dat is één van de uitkomsten van een enquête die ABN-AMRO uitvoerde onder 124 Nederlandse bouwbedrijven.

Bouwbedrijven werd gevraagd hoe zij aankijken tegen bouwmaterialen op basis van vlas en hennep. En hoe zij denken over grootschalige toepassing van deze biobased materialen in de toekomst. De meeste bouwbedrijven voorzien dat biobased bouwmaterialen van vezelgewassen over vijf jaar volwaardig onderdeel zijn van het aanbod. Vooral middelgrote en grote bouwbedrijven verwachten in de komende vijf jaar meer bouwmaterialen op basis van vezelgewassen toe te passen. Kleinere bedrijven zijn niet volledig overtuigd. Enkele bedrijven noemen de relatief hoge prijs als reden om niet in te zetten op een intensiever gebruik ervan.

Voorwaarden voor acceptatie

Het rapport ‘Vezelrijke verduurzaming’ meldt dat een grote groep bouwers twijfels heeft over de eigenschappen van bouwmaterialen van vlas en hennep. Voordat biobased materialen van vezelgewassen gemeengoed zijn, moet aldus het rapport aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo willen de meeste respondenten aantoonbare kwaliteit van de producten. Bouwbedrijven vragen duidelijkheid en garanties over prestaties ten aanzien van bijvoorbeeld brandveiligheid, duurzaamheid en levensduur. Certificering is de meest logische manier om de massa te overtuigen, aldus de onderzoekers van ABN-AMRO.

Naast een goede kwaliteit noemen de respondenten een redelijke prijs als voorwaarde voor een grootschaliger gebruik van bouwmaterialen van vlas en hennep. Respondenten wijzen ten slotte nog op een aantal andere voorwaarden: dat de klant het moet uitvragen, dat wetgeving het voorschrijft, dat de materialen voldoende beschikbaar zijn en dat het personeel voldoende ervaring heeft met de toepassing van biobased materialen. Als aan deze voorwaarden gewerkt wordt, is de kans groter dat de biobased materialen meer en meer de standaard worden.

Bekendheid met biobased materialen nog niet groot

In het rapport wordt gesteld dat bouwers over het algemeen een voorkeur hebben voor beproefde materialen en methoden, waardoor nog altijd veel met traditionele bouwmaterialen wordt gebouwd. Bouwmaterialen op basis van vlas en hennep genieten nog geen massale bekendheid in de bouwsector. Ongeveer een derde van de respondenten uit de enquête kan geen bouwmaterialen noemen die van vlas of hennep worden gemaakt en de helft komt niet tot een naam van een leverancier hiervan.

Iets meer dan een derde van de respondenten gebruikt zelf bouwmaterialen op basis van vezelgewassen. Bedrijven zeggen met name gebruik te maken van biobased bouwmaterialen omdat ze verantwoordelijkheid willen nemen bij de verduurzaming van de bouw (63 procent). Andere belangrijke redenen zijn omdat de klant het vraagt (50 procent) en omdat het bedrijf zich ermee voorbereidt op de toekomst (50 procent).

Download hier het ABN-AMRO rapport ‘Vezelrijke verduurzaming; Toepassing van vlas en hennep biedt kansen voor landbouw en bouw’

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.