#Bouwsector

Bouwsector dringt aan op maatregelen overheid

De bouwsector dringt met een breedgedragen petitie aan op maatregelen van de overheid. Dinsdag werd deze aangeboden aan de Eerste Kamer. In de petitie pleiten 18 maatschappelijke organisaties voor het stimuleren van de woning(nieuw)bouw, het daadwerkelijk oprichten van de Nederlandse Hypotheekinstelling en de koppeling van de verhuurdersheffing aan investeringen in woningen en buurten.

Bij elkaar vertegenwoordigen de 18 organisaties (zie onder voor het lijstje) 150.000 bedrijven en bieden zij werk aan meer dan 500.000 mensen.

BouwNouOp

De petitie is het vervolg op de actie BouwNouOp.nl, die eerder dit jaar is gestart. Naast bouwers, ontwikkelaars en corporaties is er bij deze vervolgactie brede steun: ook hoveniers, detaillisten, binnenvaartschippers en de (bouw)industrien doen mee, evenals de vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen. Al deze partijen hebben elkaar gevonden in de woning(nieuw)bouw.

De voorzitters van de Vaste Eerste Kamercommissies Financiën (Peter Essers) en Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken (Hans Engels) hebben de petitie in ontvangst genomen. Aanleiding om de petitie aan hen te overhandigen is dat de Eerste Kamer bij de politieke besluitvorming een belangrijke rol speelt.

Nieuwbouw

In de petitie benadrukken de 18 organisaties dat de woning(nieuw)bouw een belangrijke bijdrage kan leveren aan het aanjagen van de economie en de werkgelegenheid. Vooral de werkgelegenheid, in de bouw maar niet minder in de toeleverende industrie, bij afnemers en in de transport en detailhandel, heeft baat bij een goed draaiende woning(nieuw)bouw. Daar is op dit moment geen enkele sprake van. Zoals het er nu uitziet zakt de woningproductie volgend jaar zelfs onder de 30.000 nieuwe huur- en koopwoningen, terwijl vóór de crisis jaarlijks nog aantallen van ruim 80.000 nieuwe woningen normaal waren. Aangezien jaarlijks een productie van 70.000 nieuwe woningen nodig is op grond van demografie en gezinsverdunning, loopt het woningtekort weer snel op in Nederland en vindt er sluipende verpaupering plaats van wijken.

‘Btw-verlaging niet voldoende’

De maatregelen die het kabinet tot dusverre al wel voor de bouw genomen heeft, zoals de btw-verlaging naar 6%, hebben alleen effect op onderhoud, verbouw en renovatie van bestaande woningen, evenals op het werk van hoveniers. Maar daarmee is het kabinet volgens de gezamenlijke organisaties volkomen voorbij gegaan aan de mogelijkheden die de woning(nieuw)bouw biedt als het gaat om de transformatie en vernieuwing van stedelijke gebieden. Bovendien komt er dan geld vrij dat nu vastzit in stenen en terreinen.

Maatregelen

In de petitie dringen de organisaties daarom aan op het nemen van tenminste drie maatregelen:

 1. Stimuleer (vervangende) nieuwbouw en transformatie, zoals thans ook onderhoud en renovatie worden gesteund, en koppel dit aan energiezuinigheid (premie-E).
 2. Zorg dat de Nederlandse Hypotheekinstelling er nu ook écht komt en dat de hypotheekrente omlaag gaat en
 3. Creëer investeringsruimte in de huurmarkt. “Om het vliegwiel in gang te zetten hebben we enkele zetjes nodig”, aldus de aanbieders van de petitie.

Breedgedragen

Eerder dit jaar hebben 11 organisaties in en om de bouw het initiatief genomen voor de bewustwordingscampagne BouwNouOp. Inmiddels hebben 7 organisaties zich bij deze campagne aangesloten. Daarnaast hebben 6.000 Nederlanders op de campagnesite hun steun aan de actie gegeven.

De 18 samenwerkende organisaties zijn:

 • Aedes, Vereniging van woningcorporaties
 • AFNL, Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra
 • BFBN, Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland
 • BBU, BinnenvaartBrancheUnie
 • Bouwend Nederland
 • CNV Vakmensen
 • FNV Bouw
 • Inretail, Brancheorganisatie in retail non-food
 • KNB, Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek
 • Koninklijke Metaalunie, Ondernemersvereniging van het midden- en kleinbedrijf in de metaal
 • NBvT, Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie
 • NOA, Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven
 • NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers
 • NVTB, Nederlands Verbond Toelevering Bouw
 • OnderhoudNL
 • TLN, Transport en Logistiek Nederland
 • VHG, Branchevereniging voor ondernemers in het groen
 • Woningborg

1 reactie op “Bouwsector dringt aan op maatregelen overheid

 1. Als de bouw weer goed gaat draaien, komt er automatiche weer meer geld in omloop. Daardoor komt eer ook weer meer belasting binnen en zijn er minder bezuinigingen nodig. Denk alleen al eens aan de auto’sdie ni stil sstaan. Transpor, maar ook van de mensen die zonder werk zitten.
  Jac

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.