#Bouwsector

Bouwsector: kabinet moet ingrijpen

Het kabinet moet ingrijpen en stimulerende maatregelen treffen om verdere malaise in de bouw te voorkomen, is de teneur van de reacties van belangenverenigingen op het rapport van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid dat woensdag verscheen.

In de notitie ‘Verwachtingen voor de bouwproductie na het Regeerakkoord’ concludeert het EIB dat de bouwproductie dit jaar met 7 procent krimpt en dat die in 2013 opnieuw zal krimpen. In totaal gaat het om 10 procent terugloop in deze jaren. De zwaarste klappen vallen in de woningbouw, waar de investeringen met 16 procent dalen.

Tweede fase krimp

Na de crisis in 2009 en 2010 wordt de bouw zo geconfronteerd met een tweede fase van krimp. De werkgelegenheid in de bouw is in de afgelopen vier jaar met 50.000 arbeidsjaren gedaald. In de komende twee daalt de werkgelegenheid nog eens met 20.000 arbeidsjaren. In 2015 kan de bouwproductie weer duidelijk aantrekken. Daartoe zal de vergunningverlening in de woningbouw volgend jaar dan wel weer op gang moeten komen in de marktsector. Hier liggen tevens de belangrijkste (neerwaartse) risico’s rond de ramingen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Negatief effect

De maatregelen uit het lente- en regeerakkoord hebben volgens het EIB een stevig negatief effect op de woningbouwproductie in de komende jaren. Dit geldt zowel voor de koopsector als de huursector. Belangrijkste oorzaken hiervan liggen bij de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurderheffing richting de corporaties. Daarnaast werken bezuinigingen op het budget van Rijk en lagere overheden negatief door naar de investeringen in de grond-, wegen- en waterbouw.

Reacties

Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman hoopte met de snelle komst van Rutte II op “maatregelen die positief zouden uitpakken”, zo zegt hij in een reactie. “Een deel van het beleid is ook prima, maar een ander deel niet. De EIB-cijfers onderstrepen dat.” De bouw kan volgens hem juist de motor worden van de economie, mits er stimulerende maatregelen worden genomen. “Starters moeten een maatwerkhypotheek kunnen krijgen, de huurstijgingen moeten hand in hand gaan met de verhuurdersheffing, grondprijzen moeten omlaag en de infrabezuinigingen moeten teruggedraaid worden. Bij echt stimuleren denk ik aan het lage btw-tarief voor onderhoud; dat heeft zich al heel goed bewezen. En als woningeigenaren hun huis energiezuinig laten maken, zouden ze die kosten van de belasting moeten kunnen aftrekken. Dat helpt ook voor de klimaatdoelstellingen.”

De Aannemersfederatie acht de schattingen van het EIB voor 2013 nog aan de ‘zeer optimistische kant’ en verwacht dat de daling hoger zal uitvallen, zo zegt zij in een reactie. “Aannemersfederatie Nederland roept het Kabinet dan ook met klem op, vooruitlopend op de langere termijn maatregelen, de sector op de korte termijn te stimuleren en dit zo te doen dat korte en langere termijn oplossingen vloeiend in elkaar overlopen. Aan een pleister hier en een pleister daar hebben we geen behoefte. Dit kan onder meer door de btw op onderhoud – liefst structureel – te verlagen naar 6 procent, hetgeen van eminent belang is voor het herstel van het consumentenvertrouwen en behoud van werkgelegenheid.”

Ook FNV Bouw heeft gereageerd op het rapport. Vicevoorzitter Charley Ramdas: “Per week verliezen 250 bouwvakkers hun baan, per week gaan 25 bouwbedrijven failliet. Reden genoeg om de investeren in de bouwsector. De bouw is traditioneel de motor van de economie en deze valt uit elkaar. In plaats van een oplevingsimpuls te geven, trapt dit kabinet verblind door bezuinigingsdrift de sector sneller en dieper de afgrond in. Door onder andere met de verhuurdersheffing te komen, waardoor veel corporaties in financiele problemen komen en niet meer kunnen investeren in woningen. Bovendien zien wij dat woningcorporaties, huurders en woningbezitters niet gestimuleerd worden om de miljoenen huizen die niet duurzaam zijn, te verduurzamen. Daar waar leegstaande kantoorpanden omgebouwd kunnen worden tot woningen, onder meer voor studenten, en waar geplande infrastructurele projecten in de tijd naar voren kunnen worden gehaald, staat dit kabinet erbij en kijkt ernaar.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.