#Bouwsector

‘Bouwsector krimpt in 2024 met 2,5 procent’

(Foto: Shutterstock)

De bouwsector moet in 2024 rekening houden met krimp. ABN AMRO gaat in de Sectorprognose Bouw uit van een krimp van 2,5 procent. Pas in de tweede helft van 2025 is volgens de economen van de bank weer ruimte voor groei en wordt een licht herstel van 0,5 procent verwacht.

De krimp in de bouwsector is vooral het gevolg van de stagnerende nieuwbouw van woningen in de koopmarkt. Huizenkopers hebben een duidelijke voorkeur voor bestaande woningen die beter betaalbaar zijn. Dat zorgt er volgens ABN AMRO voor dat verkoopquota moeilijker worden gehaald en aangeboden nieuwbouwwoningen weer uit de verkoop worden gehaald. In de nieuwbouw wordt in de komende jaren dan ook krimp verwacht, van 4 procent in 2023, 7 procent in 2024 en 2 procent in 2025.

Ook de utiliteitsbouw staat voor grote uitdagingen. Voor dit segment ligt zowel in 2023 (-2 procent), 2024 (-3,5 procent) als 2025 (-1 procent) krimp in het vooruitzicht. De hoge rente maakt investeringen in bedrijfsruimtes onaantrekkelijk en bedrijven die wel willen investeren – vooral in de industrie, IT en transport en logistiek – lopen tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aan. Daarnaast zorgen de hoge bouwkosten ervoor dat investeringen uitblijven.

Groei bij installatiebedrijven en ingenieurs

Ondanks deze krimp realiseren andere subsectoren wel groei. Zo profiteren installatiebedrijven en ingenieurs van de energietransitie en klimaatadaptie. Bij installateurs is de vraag naar zonnepanelen weliswaar afgenomen, maar de vraag naar slimme technologie in gebouwen, zoals waterpompen, blijft toenemen. ABN AMRO verwacht dat de volumes in dit segment zowel in 2024 (+2 procent) als 2025 (+3 procent) groeien.

Ook de activiteiten van ingenieurs zitten in de lift. Dat leidt dit jaar waarschijnlijk tot een volumestijging van 7 procent en ook in 2024 (+5 procent) en 2025 (+6 procent) zijn de vooruitzichten positief.

“Voorbereiden op de nabije toekomst”

“Hoewel de vooruitzichten per segment een wisselend beeld geven, staan voor de hele bouwsector nog enkele moeilijke jaren in het vooruitzicht. Vraaguitval, stijgende kosten en schaarste aan bouwlocaties leiden tot dalende bouwvolumes”, zegt Paul Bisschop, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. “Een rustiger 2024 kan de mogelijkheid bieden om bedrijven voor te bereiden op de nabije toekomst, waarin duurzaamheid, circulariteit en nieuwe technologieën als AI een meer nadrukkelijke rol gaan spelen. Dit verbetert de toekomstbestendigheid van bedrijven in de bouwsector, waardoor zij zich kunnen positioneren als aantrekkelijke partner en werkgever.’’

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.