#Bouwsector

Bouwsector positief over regeerakkoord

Belangengroepen uit de bouw- en installatiesector tonen zich positief over het nieuwe regeerakkoord tussen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie. Waar de één spreekt over een ‘goed fundament’, toont de ander zich zelfs ronduit ‘verheugd’.

Aannemersfederatie: ‘verheugd met miljardeninvestering’

De Aannemersfederatie (AFNL) en De Nederlandse Ondernemersvereniging van Afbouwbedrijven (NOA) noemen het akkoord ‘een goed fundament’. Ze tonen zich positief over de voorgenomen miljardeninvestering in bouwen, wonen en infrastructuur. Ook zijn ze blij met een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De AFNL en NOA vinden het nog niet geheel duidelijk hoe de nieuwe regering uit de ‘stikstofklem’ denkt te komen. Ook moet er volgens hen nog een praktische invulling komen voor het werven van meer vakmensen. Tot slot hopen beide organisaties op minder regels bij bijvoorbeeld vergunningsaanvragen en voor de arbeidsmarkt. Lees hier de volledige reactie.

Bouwend Nederland: ‘complimenten’

Volgens Bouwend Nederland komen alle punten waarvoor zij aandacht hebben gevraagd, terug in het nieuwe regeerakkoord. Net zoals de andere partijen zijn ook zij blij met de miljarden extra. Wel vraagt Bouwend Nederland zich af of er voldoende ruimte is in Nederland om deze ambities een plek te geven. De extra ministersposten, zoals die voor Wonen en Ruimtelijke Ordening, kunnen ook hier rekenen op lof. Op het gebied van stikstof vraagt Bouwend Nederland de nieuwe regering om vaart te maken en zo snel mogelijk met oplossingen te komen: ‘laten we zorgen dat 2022 geen verloren jaar wordt’. Hier de hele reactie van Bouwend Nederland.

Techniek Nederland: ‘stap in de goede richting’

Techniek Nederland is blij met de groene ambities in het regeerakkoord, zoals een CO2-reductie van 55% in 2030. “Wij zijn de sector die het moet gaan waarmaken”, aldus voorzitter Doekle Terpstra. Hij is ook blij met de aanstelling van een klimaatminister en een klimaatfonds. Een kanttekening maakt Terpstra zoals te verwachten bij de vakmensen die nodig zijn voor de verduurzaming: “Kiezen voor de energietransitie is mooi. Maar zonder technische vakmensen kun je geen warmtepompen en zonnepanelen aansluiten. En dan loopt de energietransitie vast. Het is dan ook belangrijk dat het regeerakkoord expliciet aandacht besteedt aan het opleiden van technische vakmensen.” Een volgende stap is volgens Techniek Nederland een concreet actieplan. Klik hier voor het hele bericht van Techniek Nederland.

WoningbouwersNL maakte een analyse van het nieuwe regeerakkoord, specifiek voor de bouw- en woningsector. Lees hun hele analyse hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.