Om er voor te zorgen dat er voor huurders voldoende woningen zijn, moet er anders en dus ook slimmer worden gebouwd. De Woningcorporaties Actium, Woonservice, Woonconcept, Wold & Waard en Lefier zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe. Opvallend is het tempo: Bouwstroom Drenthe, zoals het initiatief heet, gaat de komende vijf jaar gezamenlijk 200 sociale huurwoningen per jaar bouwen.
Nog niet eerder in Nederland bestond er een samenwerking als Bouwstroom Drenthe. Een noodzakelijk initiatief. Elles Dost, bestuurder van Lefier. “Door stijgende kosten en een gebrek aan materialen en medewerkers staat de bouw van sociale huurwoningen onder druk. Tegelijkertijd hebben woningcorporaties een immense opdracht. Wij moeten zorgen dat er voor huurders voldoende, betaalbare en energiezuinige woningen zijn.” Dat kan met Bouwstroom Drenthe. “Als je doet wat je altijd deed, verandert er niets”, zegt Bothilde Buma, directeur-bestuurder Woonservice. “Met deze samenwerking willen wij een vernieuwing forceren. Vanaf het begin zijn we samen met marktpartijen opgetrokken en hebben we gezamenlijk bepaald welke maatschappelijke impact wij willen realiseren. Dat is ons doel. Hiermee stappen we af van de traditionele opdrachtgever en opdrachtnemer rol.”
Win-win situatie
Met Bouwstroom Drenthe borgen de corporaties de betaalbaarheid van hun woningen en de gewenste productiecapaciteit. De marktpartijen zijn gebaat bij voorspelbaarheid en continuïteit, zodat zij hun bedrijfsvoering hierop kunnen laten aansluiten. Coen Titulaer, directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Nu doorlopen we per nieuwbouwproject dezelfde stappen, er is veel overlap. Vaak gaat het om acht woningen in het ene dorp, een keer tien in een ander dorp. Doordat we met Bouwstroom Drenthe de projecten van woningcorporaties combineren, realiseren we een stroom en kunnen we efficiënter werken. Dit zorgt voor kortere doorlooptijden en tegelijkertijd biedt het kansen voor innovatie, bijvoorbeeld op het gebied van circulair bouwen. Kortom: een win-win situatie.”
Hetzelfde proces
Bouwstroom Drenthe zet in op maximale samenwerking tussen de corporaties onderling en met de marktpartijen. Daarbinnen is volop ruimte voor bewoners om te participeren en om in te spelen op de wensen en behoeften van bewoners. Antje de Groot-Schuttert, directeur Trebbe: “Met de Bouwstroom realiseren we eenheid in het proces van bouwen. We bouwen dus niet Drenthe vol met dezelfde woningen, maar we bouwen wel alle woningen met hetzelfde proces. Daar zit de winst.”
Eerste bouwproject
Het eerste project binnen de Bouwstroom Drenthe gaat eind dit jaar van start. Buma: “Voor 2022 staan er voldoende projecten klaar om van start te gaan. De doelstelling van 200 sociale huurwoningen per jaar gaan we daarmee ruimschoots halen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.