#Bouwsector

Bouwwerkgevers lopen risico op terugbetaling noodhulp NOW

Een groot aantal werkgevers in de bouw loopt het risico op terugbetaling van de noodhulp NOW. Hoewel de datum van het aanvragen van de definitieve berekening nadert, heeft 61% nog geen aanvraag ingediend.

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Want aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Daarvoor wordt namelijk gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies. 60.000 werkgevers deden dit al; ruim 79.000 (57%) nog niet. Waarvan 1.309 werkgevers in de bouwsector. Zorgelijk, want op 31 oktober 2021 is de deadline.

Voorschot terugbetalen

“Er is nog tijd”, zegt Janet Helder, bestuurslid bij UWV. “Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico straks in de problemen te komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld. En je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat we voor de bouw nu op slechts 39% zitten, is dus zorgwekkend.”

Drukte bij accountants

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Helder: “Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.”

Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44% aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. Zo’n 15% zegt bewust te wachten. Maar 37% van de werkgevers onderneemt geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zélf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Hulp voor werkgevers

Wat je moet doen om een definitieve berekening aan te vragen, heeft UWV op een informatiepagina uiteengezet. Met daarop onder meer uitlegvideo’s, stappenplannen en simulatietools. Bellen naar de UWV Telefoon NOW kan ook: 088-8982004.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.