#Bouwsector

Buildsight: “Hoog tijd voor switch op markt nieuwbouwwoningen”

(Foto: Shutterstock)

Een dip in de woningbouwproductie is niet meer te vermijden, aldus Buildsight. Volgens het marktonderzoeksbureau kan de koopsector herstellen door in plaats van dure koopwoningen meer marktconforme, betaalbare woningen te bouwen. “Dat is echter nog maar ten dele gebeurd”, aldus directeur Michel van Eekert.

Buildsight signaleert dat vooral voor het westen van het land het vooruitzicht voor de woningbouw is verslechterd. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de vergunningverlening voor nieuw te bouwen koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar verder gedaald. In andere delen van het land is wel sprake van een afvlakking van de daling van de vergunningverlening voor nieuw te bouwen koopwoningen. “Dit jaar verwachten we nog geen krimp in het westen omdat er nog voldoende werk in de pijplijn zit. Terwijl in de rest van het land de woningbouwkrimp al wel toeslaat komt die in het westen in 2024”, zegt Van Eekert.

Corporaties dempen daling woningbouw

In andere delen van het land lijkt de switch naar meer marktconforme nieuw te bouwen koopwoningen al wel ingezet. De verkoop ervan is daar in het eerste kwartaal weer gestegen. Bovendien weten woningcorporaties het gat dat in de koopsector valt aardig op te vullen. Van Eekert: “Corporaties kregen in het eerste kwartaal landelijk voor 70 procent meer woningen een nieuwbouwvergunning dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat zou erop kunnen wijzen dat corporaties inderdaad projecten met sociale huurwoningen overnemen van projectontwikkelaars.”

Bouwconjunctuur

Terwijl de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0,7 procent is gekrompen, zat er nog wel groei in de bouwsector. Maar ook de bouwsector zal de komende kwartalen waarschijnlijk gaan krimpen door de verslechterde woningbouwvooruitzichten. In vergelijking met die in de verkoop van nieuwbouwwoningen valt de krimp echter mee, omdat de nieuwbouwproductie in andere sectoren en segmenten beter stand houdt. Naast de corporatiesector binnen de woningbouw geldt dat ook voor de utiliteitsbouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.