#Bouwsector

Collectieve mogelijkheden met warmtepomp nog vaak onbekend

Warmtepomptechniek leent zich bij uitstek voor collectieve oplossingen voor appartementencomplexen en flats. De mogelijkheden om de opwekking van warmte, koude en tapwater voor dit soort gebouwcomplexen te verzorgen zijn heel breed. Op donderdag 29 september gaan technisch specialisten van groothandel Rensa en systeemaanbieder Nathan dieper in op de duurzame smaken die er zijn.

Gestapelde bouw is een van de groeimarkten van dit moment. Op grote schaal worden door ontwikkelaars en bouwers complexen gebouwd met appartementen. Deze nieuwbouw moet gasloos worden gerealiseerd. Tegelijkertijd moeten veel bestaande complexen, denk aan flats, heel snel verduurzaamd worden om te voldoen aan de CO2-doelstellingen van het kabinet. Verduurzaming staat bovenaan de agenda van elke corporatie, vastgoedeigenaar of vereniging van eigenaren. Dit wordt alleen maar meer aangejaagd door de torenhoge gasprijs van dit moment. Verder worden ook steeds vaker meerdere grondgebonden woningen collectief aangesloten op dezelfde warmtepompbron.

Het webinar richt zich op bouw- en installatietechneuten die zich bezig houden met de bouw en verduurzaming van woningbouwcomplexen. Aanmelden en kijken is kosteloos en kan na registratie via deze link. Het webinar wordt verzorgd door Bouwwebinar.nl, een initiatief van Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Installatie.nl. De uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Rensa en Nathan.

Veel onbekendheid met techniek

Een collectieve of semi-collectieve installatie biedt veel voordelen ten opzichte van individuele oplossingen per woning, legt Matthias Stukker van Rensa Techniek uit in het webinar. “Er is nog veel onbekendheid met de techniek”, is zijn ervaring. Ramon Freriksen, sales advisor van Nathan gaat verschillende concepten met lucht/water en brine/water-warmtepompen toelichten; van compleet centraal gestuurde installaties tot oplossingen met een warmtenet en individuele boosterwarmtepompen. Ook de verschillende mogelijkheden en consequenties voor exploitatie, bemetering en financiering komen ter sprake. Tenslotte zal Lucas Bos van Nathan Projects uit de doeken doen hoe een collectieve bodembron tot stand komt. Wat komt er allemaal kijken om bodemenergie te gebruiken om een collectieve installatie van energie te voorzien.  Welke rol kan skidbouw leveren in een project?

Na afloop krijgt de kijker handige handouts om verduurzamingsplannen handen en voeten te geven.

Aanmelden voor dit webinar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.