#Bouwsector

Consumentendossier Wkb tot 2023 niet nodig

Woningbouw (Foto: Paul Diersen/Aannemer)

Een consumentendossier maken voor de Wkb is tot 1 januari 2023 niet nodig. Er komt alsnog zogeheten overgangsrecht voor, schrijft Minister Ollongren.

Het consumentendossier is een dossier dat de aannemer bij oplevering moet leveren aan de opdrachtgever en een van de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek. Tot dusver was er geen sprake van overgangsrecht. Dat zou tot gevolg hebben dat aannemers voor projecten die vóór de ingangsdatum van de Wkb – 1 juli 2022 – zouden starten maar ná die datum worden opgeleverd, ook zo’n dossier zouden moeten maken (tenzij anders afgesproken).

“Dit zou met name bij langlopende projecten kunnen leiden tot meerkosten, omdat hier bij de start van deze projecten geen rekening mee kon worden gehouden door de opdrachtgever en de aannemer”, zo laat Minister Ollongren weten in antwoorden op vragen vanuit de Eerste Kamer over het Ontwerpbesluit kwaliteitsborging voor het bouwen. De Eerste Kamer gaf dinsdag groen licht voor dit Ontwerpbesluit.

De minister wil regelen dat het consumentendossier pas hoeft worden gemaakt voor overeenkomsten van aanneming van werk die zijn gesloten ná inwerkingtreding van het betreffende artikel uit het Burgerlijk Wetboek (7:757a). Hiervoor gaat ze eind 2022 een Verzamelwet indienen bij de Eerste Kamer. Deze treedt dan naar verwachting in werking op 1 januari 2023.

Voor meer uitleg lees ook onderstaande blog van bouwadvocaat Ottilie Laan.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.