#Bouwsector

Cybercriminaliteit: loopt jouw bedrijf risico?

Om ondernemers weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit hebben ondernemersorganisaties en vakinhoudelijke experts de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld. Een hele mond vol. Maar het komt er op neer dat je door online 11 vragen te beantwoorden kunt zien welk risico jouw bedrijf loopt.

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) speelt een belangrijke rol in onze economie. Bijna alle bedrijvigheid in Nederland valt onder het mkb. Door hun cruciale rol zijn deze bedrijven aantrekkelijk voor internetcriminelen. Uit onderzoek van SIDN (juni 2020) blijkt dat 22 procent van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger, want uit schaamte doet niet iedereen aangifte.

Grote gevolgen

Net als bij brand en inbraak is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van het bedrijf. Veel ondernemers denken dat een cyberincident een ver-van-hun-bed-show is. Helaas is de realiteit dat steeds meer bedrijven het doelwit zijn. Eenmaal het slachtoffer van cybercriminaliteit zit de ondernemer met de handen in het haar. Wat als de computers geblokkeerd zijn, de volledige klantenhistorie verdwenen is en de planning niet meer beschikbaar is? Bedrijven die dit overkomt liggen volledig plat, met soms een faillissement tot gevolg.

Ketensamenwerking

Een cyberaanval heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijf zelf. In de ketensamenwerking neemt het mkb een belangrijke plek in. Zo zijn ook multinationals voor de informatie-uitwisseling afhankelijk van veel kleine en grotere ondernemingen; talloze systemen zijn aan elkaar gekoppeld. Een mkb’er die onderdeel uitmaakt van deze keten heeft daarin de verantwoordelijkheid om de beveiliging van zijn bedrijf goed op orde te hebben.

Risicoklassenindeling

Verschillende partijen hebben onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld. Een online vragenlijst met 11 vragen die de ondernemer invult om te zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.

Doe de check!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.